Ugrás a tartalomra

Különleges kiállítás nyílt a Városház téren a Fogyatékos Emberek Világnapján 

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. december 02. péntek 16:42
A tárlatot követően a városháza dísztermében adták át az Év Esélyteremtő Munkahelye Díját.
Fogyatékos Emberek Világnapja - Juhász Ákos képgalériája

Tűzbe hozunk címmel nyílt szabadtéri kiállítás pénteken a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából a Városház téren. Jakubinyi László, a tárlatot szervező Szimbiózis Alapítvány vezetője elmondta, Tűzbe hozunk címmel korábban egy projekt is zajlott egy éven át, melynek keretében húsz fiatal fogyatékos hölgy felkészítése valósult meg, az önbizalom erősítéstől fitneszedzések rendszeresítésén keresztül a szépészeti tanácsadásokig.

- Húsz évvel ezelőtt rendeztek meg az első miskolci fogyatékos világnapi eseményt Miskolcon, amikor összehívták a miskolci fogyatékos embereket, és a velük foglalkozó szervezeteket, ahol egy kiállításon mutatták be az ő életüket. A programnak az volt a szlogenje, hogy „Hoztak-e már önök rossz döntéseket. Mi is szeretnénk tévedni, de az életünk fontos döntéseit mások hozzák meg helyettünk!” Ma, húsz évvel később még mindig ez az helyzet. Még mindig azt gondoljuk, hogy a fogyatékos emberekről, hogy nekünk kell dönteni helyettük. Mi döntsük el, hogy kivel éljenek egy otthonba, milyen szakmát tanuljanak. A mai nap üzenete az, hogy hogyan tudunk ezen változtatni – mondta. 

A projekt partnerei többek között a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, ahonnan miskolci tűzoltók a felkészített lányokkal közösen (mindkét csoport tagjai a hétköznapi hőseink) élményfotózáson vettek részt. Az üzenet, hogy a fogyatékos hölgyek ugyanolyan teljes értékű nők, mint társaik – tette hozzá Jakubinyi László. 

Jakubinyi László


Hétköznapi hősök

Dócs Róbert tűzoltó ezredes, a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, habozás nélkül mondtak igent a Szimbiózis Alapítvány megkeresésére.
 
- A kollégáim sok fotózáson vettek már részt, de ilyen jellegű megkeresés még nem kaptunk korábban. Örömmel teljesítettük ezt a kérést, és mi is sokat tanultunk belőle. A laikus ember a tűzoltókra hősként tekint, és ez így van rendjén, hiszen ők oda mennek, ahonnan más elmenekül. Viszont ebben a projektben most nem a lánglovagok voltak a hősök, hanem azok a hölgyek, akik félelmüket, kétségeiket félretéve eljöttek egy számukra teljesen új világba, a tűzoltó laktanyába, megismerték a tűzoltók munkáját, az eszközeiket, és magukat a tűzoltókat és tanúbizonyságot tettek önzetlenségükről, szeretetükről és nagyfokú bátorságukról – jelentette ki. 

A Fogyatékos Emberek Világnapját 1992 óta ünnepeljük december 3-án. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti. 


Van még tennivaló

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere emlékeztetett, Magyarországon több mint hatszázezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, és a sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti. 

- Őszintén szólva sem az önkormányzat, sem pedig a magyar társadalom nem építette fel azt a hálót, amellyel rendelkeznünk kellene ahhoz, hogy az embertársainknak segítséget tudjunk nyújtani.  Éppen ezért fontos az, hogy ne csak a világnapon, hanem mindennap tegyünk azért, hogy a helyzetük javuljon. A nyitottság, az elfogadás és az együttműködés gondolatait szem előtt tartva kell a fogyatékkal élőket közösen segítenünk, és egy olyan világot kialakítanunk, melyben ők kevésbé szorulnak a perifériára – mondta el Varga Andrea, aki méltatta a kiállítást jelezvén: az ilyen, és ehhez hasonló figyelemfelhívások segítheti a fent említett célokat. 


Az eseményt követően a városháza dísztermében mutatták be a Miskolci Fogyatékosságügyi Kalauz – infobázist, majd átadták az Év Esélyteremtő Munkahelye Díját és a Legígéretesebb Támogató Foglalkoztató Okleveleket. 

Az Év Esélyteremtő Munkahelye Díjat idén a Rock-Oil Kft. kapta, míg Legígéretesebb Támogató Foglalkoztató Oklevéllel ismerték el Iroda 2000 Kft. és Borsod Konstrukció Kft. munkáját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!