Ugrás a tartalomra

Háromszáz öntözőzsák óvja a facsemetéket a kiszáradástól

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 23. csütörtök 21:37
Az alpolgármester szerint, nem csak a nagyberuházásokban érhetőek tetten a fejlesztések, hanem a sok kisebb is számít, köztük annak a háromszáz öntözőzsáknak a telepítése, amelyek a vegetációs időszakban segítik a fiatal növények megerősödését.
Munkában az új öntözőzsákok. Fotó: Mocsári László

- Sokaknak feltűnt már, hogy Miskolc több pontján, például a Népkertben, az Avas-tetőn és a belvárosban is, öntözőzsákok kerültek a kiültetett fiatal facsemeték töve köré. Ez két aspektusból is fontos lépés. Egyrészt fejlesztéspolitikai, másrészt a belváros zöldítése szempontjából. Az elmúlt időszakban már sokszor elmondtuk, hogy az a TOP pályázatos fejlesztési csomag, amelyet bő 35 milliárd forintból valósítottunk meg, milyen szuper, nagy projekteket tett lehetővé számunkra. Az Avasi kilátótól a Csengey-kerten át a könyvtár és óvoda felújításokig. Általában a nagy beruházásokról beszélünk, holott nagyon fontosak a kisebbek is, amelyek közvetlenül teszik élhetőbbé a várost. Ilyen emberközeli projekt az öntözőzsákok telepítése is, a Zöld Miskolc Program részeként – ismertette Szopkó Tibor alpolgármester. 

Hangsúlyozta, számára ez a háromszáz öntözőzsák most azt is szimbolizálja, hogy mennyire emberközeli módon sikerült megvalósítani a TOP programot. A belváros képviselőjeként azt is fontosnak tartotta, hogy a szinte faltól falig betonnal, kővel burkolt sétálóutcán minden lehetőséget megragadjanak a zöldítésre, itt minden fa számít. Ezért tették lehetővé a vendéglátóhelyeknek is ingyenesen a zöldítést a közterületen, és szerezték be az öntözőzsákokat, a fenntarthatóság és a zöldítés jegyében. 
- Ezek apró beavatkozásoknak tűnnek, de segítik kicsit zöldebbé tenni a belvárost, a sétálóutcát. A jövő héten érkeznek majd a virágfák is – árulta el az alpolgármester, a belvárosi választókörzet képviselője. 

Czifrusz Natália a város főkertésze elmondta, a legkritikusabb kérdés minden faültetésnél az utógondozás és a fenntartás. Konkrétan például a rendszeres öntözés. A facsemeték nagy vízmennyiséget igényelnek, a talaj felületi meglocsolása révén nem mindig jut le a gyökérzónáig a szükséges vízadag. Az öntözőzsákok azt teszik lehetővé, hogy az egyszerre beléjük töltött 75 liter víz lassan, az alsó perforációkon keresztül szivárogjon le. Ezáltal több idő alatt mélyebbre jut, a gyökereknek van idejük azt felvenni. 

- A mélyebbre leszivárgó víz nem csak öntözi a facsemetét, hanem arra is ösztönzi, hogy a gyökereit minél mélyebbre eressze, ami azért lényeges, mert így elérheti a talaj mélyebb rétegeiben lévő nedvességet, és nem csak a felszíni vizet veszi fel. Ennek másik jótékony hatása, hogy a felszínközeli gyökerek nem nyomják fel a burkolatot – emelte ki a főkertész. 

Megtudtuk, nem szükséges az öntözőzsákoknak folyamatosan feltöltve lenniük, ezt is szabályozni lehet az időjárás, a természetes vízutánpótlás függvényében. Az öntözőzsákok pozitívan hathatnak az átültetési stressz csökkentésére is, amelyet szinte minden frissen kiültetett csemete átél. A folyamatos és biztos vízutánpótlás jelentősen gyorsítja a meggyökerezést. Az első két-három évben, lombfakadástól lombhullásig, a vegetációs időszakban indokolt az öntözőzsákok használata.

Czifrusz Natália hozzátette, gazdasági jelentősége is van a zsákoknak, hiszen a felhasznált víz egésze biztosan a gyökerekhez kerül a kellő mennyiségben, és el sem párolog egy jó része a nyári forróságban. Az öntözési idő is csökken, amint tele van a zsák a 75 liter vízzel, a Városgazda dolgozói már mehetnek is tovább a következőhöz.

További hírek

Olvasnivaló