Ugrás a tartalomra

Hat rejtett ok a haj zsírosodására

femina.hu
Utoljára módosítva
2021. április 03. szombat 16:25
Nagyon bosszantó tud lenni, ha hajmosás után egy-két nappal máris azt látni a tükörben, hogy nem tűnnek frissnek a hajtövek, és különböző frizurákkal vagy szárazsamponnal kell trükközni, ha kerülni akarjuk az újabb mosást.
Fotó: triocean / Getty Images Hungary Forrás: femina.hu

Néha egy samponváltás megoldja a problémát, de előfordul, hogy olyan okok állnak a gyors hajzsírosodás hátterében, amikre nem is gondolnánk. A következők például sokaknál gondot okoznak.

Túl gyakori fésülés és rossz fésű

A fejbőrön található természetes faggyú segít, hogy hidratáltak és fényesek maradjanak a szálak. A fésülés azonban stimulálja a faggyútermelést, a felhalmozódott anyagot pedig a kefével átvisszük a tincsek többi részére is, így még zsírosabb hatást kelt majd a haj. Ezért is nem szabad túlzásba vinni: a legjobb, ha naponta maximum 2-3 alkalommal fésülködünk, de ha mégis úgy érezzük, hogy többre lenne szükségünk, legalább ne a tövektől kezdjük a folyamatot, hanem öt-tíz centivel lejjebb.

Az sem mindegy, hogy mennyire figyelünk oda a hajkefénkre. Ha nem tisztítjuk rendszeresen, és benne hagyjuk az elhalt szálakat, illetve az ezeken található faggyút, akkor a fésülés során azt folyamatosan újra felvisszük a hajunkra, ezzel fokozva a zsíros hatást.

Az ápolás is lehet káros

Mindent elkövetünk, hogy száraz, töredezett hajunk végre újra fényes legyen? Sorra próbáljuk ki a balzsamokat, pakolásokat, nem kiöblítendő ápolókat? Egyáltalán nem biztos, hogy jót teszünk ezekkel. A túl sok regeneráló termék elnehezítheti a tincseket, megtapadhat a szálakon, és zsírosabbnak láttathatja őket. Ha pedig belemasszírozzuk a fejbőrbe, még jobban fokozzk a faggyútermelést. Figyeljünk arra, hogy mindig a hajtípusunkhoz megfelelő terméket válasszunk, ne vigyük túlzásba, ne halmozzuk az ápolókat, és mindig öblítsük le alaposan.

Érintés és párnahuzat

Az ember sokszor akaratlanul is megérinti az arcát, a haját, ám ha ezt túl sokszor teszi, az bizony nemcsak pattanásokat, hanem zsírosságot is okozhat. Így ugyanis a kezünkön felhalmozódott faggyút és szennyeződéseket átvisszük a szálakra, melyek hamar piszkosnak tűnnek majd.

Akármilyen meglepő, a párnahuzat is lehet a ludas. Alvás közben az elhalt hámsejtek, a szennyeződések és az arcról, hajról származó faggyú az anyagra kerül, és később folyamatosan érintkezik a bőrrel, valamint a hajjal. Ezért fontos, hogy kéthetente legalább váltsunk huzatot, ha pedig igazán fényes és selymes hajzuhatagra vágyunk, válasszunk selyemanyagút.

Amikor a frizura a hibás

A lófarok kétségkívül az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb frizura, de ha túl gyakran hordjuk, szintén hozzájárul a zsírosodáshoz. Ahogy ugyanis összefogjuk a hajat, a fejbőrről a faggyú átkerül a szálakra és a hajgumira, és azt eredményezi, hogy a haj sokkal gyakoribb mosást igényel majd.

Persze mindezek mellett többek között hormonprobléma, illetve vitaminhiány is állhat a jelenség hátterében, ezért ha nagyon sokat küzdünk a zsírossággal, érdemes kikérni egy orvos véleményét is.

További hírek

Olvasnivaló