Ugrás a tartalomra

A Hodobay-program részeként újulhat meg a korábbi Központi Leánykollégium

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. augusztus 31. csütörtök 11:29
A néhai kollégium több mint egy évtizede állt üresen és funkció nélkül a belváros közepén, a Hodobay-programnak köszönhetően viszont új gazdára talált, akik rövidesen megkezdik az épület felújítását is. 
Fotók: Mocsári László

A Hodobay- program részeként újul meg és kerül vissza újra a város vérkeringésébe az egykori Központi Leánykollégium épülete – jelentette ki Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az ingatlant fejlesztési kötelezettséggel értékesítette az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy az épület új tulajdonosának a következő években fel kell azt újítania.

- Azért is hasznos és fontos ez a konstrukció, mert ahogyan az önkormányzatnak az elmúlt harminc évben nem volt arra forrása, hogy megújítsa ezt az épületet, úgy vélhetően a következő harmincban sem lett volna. Ezért gondoltunk arra, hogy ebben a programban, hogy beengedjük a magántőkét is az ingatlanpiaci fejlesztésekre, és így ez az ingatlan is ennek segítségével újulhat meg – hangsúlyozta Szopkó Tibor hozzátéve, számára nemcsak alpolgármesterként, hanem belvárosi önkormányzati képviselőként is kiemelten fontos volt az, hogy a néhai leánykoli ügye több mint tíz év után végre megoldódjon. 

Ahogyan arról korábban a minap.hu is beszámolt, az épületet nyílt pályázaton vásárolta meg Hell-csoporthoz tartozó Avalon Center Kft. A hírek szerint a csaknem hétezer négyzetes épületben a többi közt irodákat, lakásokat és apartmanokat is kialakítanak majd, a munka leghamarabb év végén kezdődhet el. 

-  A városlakók szemüvegén keresztül nézve az a lényeg, hogy ezek az épületek jól nézzenek ki, fejlődjelen és érdemi funkciót kapjanak, erről is szól a Hodobay program – tette hozzá a városvezető. 

Szopkó Tibor alpolgármester

A Központi Leánykollégiumot 1966-ban adták át. A Krisztik Pál által tervezett épület az akkori kor legmodernebb vasbeton-technológiájával készült, érdekes és egyedi építészeti megoldásokat rejt.  „V” alakú lábakon álló, és hidat jelképező épület nyugati része alatt folyt a Pece patak, melyet a hetvenes években fedtek le. 

A létesítményben 12 tantermet és 400 fős kollégiumot alakítottak ki, és negyvenhat évig így is működött. Megszűnéséről 2012 májusában döntöttek a képviselők, a következő tanévben már nem nyitott ki.  Az akkori városvezetés a döntést akkor azzal indokolta, hogy a helyi kollégiumok jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkeznek. 

Korábbi hírek szerint azért döntöttek úgy, hogy a Karacs Teréz működjön tovább kollégiumként és ne a központi, mert bíztak abban, hogy a belvárosi épületet könnyebben tudják más célra hasznosítani. A jelenlegi városvezetés 2020 óta dolgozott azon, hogy az évek óta üresen álló épület új tulajdonost és funkciót kaphasson.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!