Ugrás a tartalomra

Hogyan védjük meg a munkavállalókat a hidegben?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 06. hétfő 15:20
A hidegben különösen fontos odafigyelni arra, hogy a kollégák ne csak kényelmesen és biztonságosan tudjanak dolgozni. A komfortérzethez ugyanis jelentősen hozzájárul az is, hogy meleg legyen a munkaruházat - ehhez pedig elengedhetetlen a kiváló minőségű munkaruha és bakancs kiválasztása. (Támogatott tartalom.)

Alapvetően minden olyan ruhát és ruházatot, amely nem az utcai öltözet, munkaruhának hívunk. Ez azt jelenti, hogy amikor a munkavállaló besétál a munkahelyére, leveszi a farmert és pólót, pulóvert, esetleg a cipőt, és magára ölti az egyenruhát (például rendőr vagy tűzoltó) az már munkaruhának számít. De a vendéglátás területén, ha a szakács magára veszi a szakácsruhát, a barista a kötényt, vagy az egészségügyben az orvos az orvosi köpenyt a nővér pedig a nővér ruhát, ez is mind munkaruha. Látható, hogy nem szükséges a teljes utcai ruházatot lecserélni ahhoz, hogy munkaruházatot hordjon a viselője. Ehhez elegendő lehet egy hegesztői kantáros nadrág a munkavállaló saját pólójával vagy egy barista kötény is.

A munkaruha kiegészítője emellett a cipő is, ami például az egészségügy területén a fehér klumpa vagy ortopéd cipő, míg az építkezéseken a munkavédelmi bakancs.

Milyen kötelező elemei vannak a téli munkaruházatnak?

A téli munkaruha alapvetően több elemből áll, mint a nyári, hiszen kötelező feladata a munkavállaló melegen tartása. Éppen ezért áll:
• munkavédelmi nadrágból
• munkavédelmi kabátból
• munkavédelmi pólóból
• akár pulóverből
• védősisakból
• bakancsból: A bakancs ebben az esetben azért fontos, mert ez az a cipő, ami biztosan megvédi a munkatárs lábát a hidegtől, valamint nem ázik be.

A munkavédelmi nadrág a hideg esetén is lehet kantáros nadrág vagy overál, sőt, olyan szempontból jobb választásnak bizonyul, hogy védi a derekat is. Ez alá mindenképp szükséges egy póló és egy pulóver is, hogy minél több réteg legyen a munkavállalón. Tudjuk, hogy nem feltétlenül a munkakabát vastagsága számít, hanem a réteges öltözködés!

A munkakabát kiválasztásának több szempontját is érdemes egyszerre figyelembe venni. Munkakabát nyáron is jól jöhet például útépítésnél, ahol elsősorban a feladata az lehet, hogy biztosítsa a jó láthatóságot. Emellett szükség lehet rá a szakács szakmában is. Nyáron még az esőkabátok közkedveltek - egy-egy nagyobb vihar és esőzés esetén megfelelő védelmet biztosítanak az elázás ellen. Télen viszont a szempontok merőben eltérnek: tartson melegen, védje a derekat, lehetőleg legyen gallérja, védje a munkavállalót a széltől és vízálló legyen.

A munkakabátok hossza is eltérő attól függően, hogy mire szeretnénk használni: a rövid, gumírozott derék jól védi a derekat és nagy mozgásszabadságot biztosít viselőjének. Ennek hátulütője azonban az, hogy hajolás esetén felhúzódik, és rögtön ki van téve a hidegnek a derék. Ha tehát a munkavállalónak sokat kell hajolnia vagy nyújtózkodnia, akkor válasszunk hosszabb fazonú munkakabátot vagy a póló, pulóver legyen betűrve a nadrágba, esetleg válasszunk kantáros nadrágot.

A hosszabb fazonú munkakabátok kisebb mozgásszabadságot biztosítanak, viszont mindvégig védik a veséket. Érdemes lehet végig gondolni, hogy kivehető-e a meleg bélés. Ez azért lehet jó választás, mert így egyszerre lehet tavaszi, őszi és téli is a munkakabát. Ehhez gondoljuk át, hogy mi a várható legalacsonyabb és legmagasabb hőmérséklet, amiben dolgoznia kell majd a kollégának. Emellé még azt is érdemes lehet figyelembe venni, hogy a karok lecipzározhatók, vagy sem. A lecipzározható kar azért remek választás, mert ebben az esetben a mellkas, has rész továbbra is védve van, mint egy mellény esetén, így mellény és kabát is lehet egyszerre a munkakabát. Érdemes még a zsebeket is átgondolni - ha sok szerszám tárolására van szükség a munkavégzés során, akkor olyat válasszunk, amelynek kívül és belül is vannak zsebei!

A bakancs választása esetén érdemes azt átgondolni, hogy milyen munkakörülmények között fog dolgozni a munkavállaló. Szükség van-e ESD védelemre, csúszásbiztos járótalpra, vízlepergető hatásra, esetleg legyen szúrás- és vágásálló? Utóbbi elkerülhetetlen a faipari területen!
 
Az alábbi jelöléseket kell keresni a bakancsokon:
• A WR azt mutatja, hogy a lábbeli vízálló, vagyis 15 percig nem lehet vízáteresztés.
• A HI jelölés azt mutatja, hogy a lábbeli ellenálló a meleggel szemben, 150 Celsius fokkal szemben is bírja a strapát 30 percig.
• A CI jelölés azt mutatja, hogy a bakancs -20 Celsius fokon 30 percig védi a lábakat.
Minden esetben gondoljuk át alaposan, hogy pontosan milyen körülmények között fog dolgozni a munkatárs, és ezek alapján biztosítsuk neki a munkaruházatot. 
 

További hírek

Olvasnivaló