Ugrás a tartalomra

A HungAIRy egy éve Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 09. kedd 16:30
Az Európai Unió Bírósága február 3-án hozott ítéletében elmarasztalta Magyarországot, mivel rendszeresen és tartósan túllépte a PM10 részecskékre vonatkozó napi egészségügyi határértéket. A HungAIRy projekt éppen ennek a problémának a megoldásán dolgozik.

Miskolc Önkormányzata ismerve a levegőminőséggel kapcsolatos problémákat 2016 óta dolgozott egy nagyszabású projekt előkészítésén, melynek megvalósítása tavaly kezdődött el. A nyolc éven átívelő HungAIRy LIFE IP az ország 10 városára terjed ki. Koordinálója a Herman Ottó Intézet, helyi megvalósítója az Önkormányzat, szoros együttműködésben a Miskolci Egyetemmel és a MIKOM-mal.

A projekt fő célja a levegőminőség javítása. Ennek első lépése Miskolcon az avar és a kerti hulladék égetésének betiltása volt, amit egy szemléletformáló, tudatosító programsorozat kísér. Hiszen fontos tisztában lennünk a mindannyiunk egészségét veszélyeztető hatásokkal és a kerti hulladékok égetésének alternatíváival. Utóbbira környezetbarát válasz a helyben történő komposztálás.  Már közel 600 komposztkeret gazdára is talált, melyeket térítésmentesen kaptak meg azok az igénylők, akik vállalták, hogy nem égetik el a kerti hulladékaikat és legalább 3 évig használják a kereteket. Folyamatosan lehet komposztálót igényelni, kiosztásukra évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül sor. Idén átfogó szemléletformálási és tájékoztató tevékenység is indul, amely az óvodásoktól a felnőttekig mindenkinek programokat kínál a komposztálás, a kerti hulladékok kezelése és a helyes fatüzelés témáiban.

A projekt másik eleme a miskolci szállópormérő hálózat felállítása. A Miskolci Egyetem hozza létre a Magyarországon egyedülálló, mintaértékű rendszert, azért, hogy a lakosság könnyen, gyorsan tájékozódhasson a levegő minőségéről városrészi léptékben. Az eredmények a weben és mobil applikáció segítségével is elérhetők lesznek már 2021-ben. A 60 db kihelyezett szenzor révén részletesen is megismerhetjük a szmoghelyzetek kialakulását, helyi folyamatait, a PM10, PM2,5 szennyezettség mélyebb összefüggéseit. Szintén zajlik az emissziós adatbázis kiépítése (emisszió = levegőterhelés), melynek alapján követhetővé és modellezhetővé válnak a Miskolc levegőjét terhelő folyamatok. 

Mindezen tevékenységeket a Polgármesteri Hivatalban működő Ökomenedzser Iroda fogja össze. Levegőminőséghez kapcsolódó kérdéseiket és komposztkeret igénylésüket a hungairy@miskolc.hu címen várjuk.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló