Ugrás a tartalomra

Így adhatunk elsősegélyt a túlhevült házi kedvenceknek

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 20. szombat 09:43
Teljesen értelmetlen módon halnak meg kutyák a túlhevülés miatt - hívja fel a figyelmet a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiadott közleményében.
Illusztrációk | Fotók: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A hőguta jellemző tünetei a lihegés, a nyálcsorgás, a támolygás. Ilyenkor azonnal cselekedni kell! Fontos, hogy már az előtt el kell kezdeni a kutya hűtését otthon, mielőtt elrohannánk az állatorvoshoz. Sok gazda azonnal elindul az állatorvoshoz, ami elvesztett időnek számít, és gyakran a kutya életébe kerül. A hűgutás kutyák mintegy felét, talán hatvan százalékát tudják megmenteni az állatorvosok, ezért a hangsúly a megelőzésen van. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Pallós Andrea állatorvossal beszélgetett a hőguta kialakulásáról és otthoni kezeléséről.

Huzamosan 35 Celsius-fok felett van a nappali hőmérséklet az utóbbi két hétben. A szinte elviselhetetlen kánikula az emberek mellett a kutyákat is megviseli.

„Az elmúlt napokban gyakori eset volt, hogy az oltásra érkező kutyák, pusztán attól, hogy végigsétáltak az utcán és beértek a rendelőbe, 39-40 fokosra felmelegedtek. Ilyenkor még nem kapnak hőgutát, de a határán vannak, ezért le kell hűtenünk őket. Sajnos csak a hőgutás kutyák mintegy felét, talán hatvan százalékát tudjuk megmenteni, ezért a hangsúly a megelőzésen van” – mondta Pallós Andrea sóskúti állatorvos.

Két ijesztő példát hozott fel az elmúlt napokból. Egy gazda reggel 6 órakor vitte ki pointerét a mezőre. A kutya 15-20 perc lendületes futás után összeesett, nem tudtak segíteni rajta. A másik eset éjjel történt. Egy erdélyi kopót kivittek kukoricát őrizni. Ott kint 28-29 fokos meleg lehetett éjszaka. Nem csoda, hogy a vaddisznók hajtása közben túlhevült a teste, és ott helyben nem tudták lehűteni. Nem volt képes leadni a meleget, és sajnos emiatt odaveszett. „Teljesen értelmetlen módon halnak meg kutyák” – tette hozzá.

Ez az új helyzet, a soha nem látott forróság előbb-utóbb már nem lehet kifogás, hiszen az elmúlt években már kaptunk belőle ízelítőt. Pallós Andrea abban látja a gazdák felelősségét, hogy – felkészültség hiányában – nem tudják megfelelően átgondolni a helyzetet. „A hőguta jellemző tünetei a lihegés, a nyálcsorgás, a támolygás, azaz a kutya nem tud egyenesen menni. Ilyenkor azonnal cselekedni kell! Fontos, hogy már az előtt el kell kezdeni a kutya hűtését otthon, mielőtt elrohannánk az állatorvoshoz. Sok gazda azonnal elindul az állatorvoshoz, ami elvesztett időnek számít, és gyakran a kutya életébe kerül. Mert mire a gazda megtalálja, hogy melyik állatorvos van nyitva, azután amíg odaérnek, várakoznak stb., addig otthon kellett volna hűteni az állatot. A túlhevülés hatására a szervek elkezdenek károsodni és leállhat a keringés” – mondta az állatorvos.

„Az a legfontosabb, hogy a hőguta tüneteinek észlelésekor azonnal adjunk elsősegélyt” – összegezte Pallós doktornő. Kezdjük el lehűteni az állatot hűvös vízzel, de ne jéghideggel! Ezt meg lehet oldani vizes kendőkkel. Ha víz van a közelben, a kutya magától belefekszik, amit hagyni kell. A hosszú szőrű kutyákra azonban hiába teszünk vizes kendőket, ennyitől nem fognak lehűlni. Őket alaposan le kell csutakolni, hogy átázzon a bundájuk, és érje a testüket a hűvös víz. Az ilyen nagy szőrzetű kutyáknál a talppárnát és a füleket nedves kendővel kell hűteni, mert ott fokozottan tudnak hőt leadni.

Pallós Andrea elmondta, hogy maguk az állatorvosok is hűteni kezdik a hőgutával érkező kutyákat. Emellett adhatnak hideg infúziót, valamint speciális gyógyszereket, hogy letornázzák a belső hőmérsékletet.

„Ma volt egy telefonhívásom. Szerencsére a gazda nem indult el, hanem az iránymutatásnak megfelelően elsősegélyt adott a kutyának, utána bevitte egy klinikára. Ez a kutya megmaradt” – mondta az állatorvos.

Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője elmondta, hogy az alapítványnál még nem fordult elő hőgutás eset: „A túl magas hőmérsékletű helyiségek és autók hűtésére klímát alkalmazunk, amit persze nem jó túl hidegre állítani és a kutyákra fújni, mert ugyanúgy megfázhatnak, mint az emberek, még ha a bunda meg is védi őket valamennyire ettől” – mondta.

Pallós Andrea hozzátette, hogy a kutyák ugyan meg tudnak fázni a klímától, de ő még ilyennel nem találkozott, no meg egy kis köhögés nem akkora probléma. „Jobb, ha ezer kutya közül egy megfázik a klímától, mint hogy több százat elveszítünk a hőguta miatt” – mondta.
 

További hírek

Olvasnivaló