Ugrás a tartalomra

Innovációban kissé lemaradt a vármegye, de jönnek új lehetőségek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 18. péntek 18:53
Többek között erről tartottak érdekfeszítő előadásokat a kis- és közepes vállalkozások számára a BOKIK székházában pénteken.
A jó vállalkozó is holtig tanul. Fotó: Mocsári László

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) által szervezett ismertetőre, amely akár egy továbbképzésként is felfogható, közel hatvan miskolci és vármegyei vállalkozás küldött munkatársakat, hogy tájékozódjanak az innovációs lehetőségekről. Információban nem volt hiány, hiszen „a kutatás-fejlesztés és innováció területén elérhető források, jó gyakorlatok” címen meghirdetett alkalomra a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Miskolci Egyetem, a Nemzeti Fejlesztési Központ és a Nemzeti Innovációs Ügynökség is előadót delegált. A fő témakör a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) körül járása volt, és annak szemléltetése, hogyan segítheti ez a program a vármegye vállalkozásait. Elsősorban az innovációban, amelyre a számok alapján túl keveset költenek a térség vállalkozói. 

Ez utóbbi információt már Barkóczi Istvántól a Fux Zrt. elnökétől tudtuk meg, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, és innovációért felelős vezetője. Elmondta ez az alkalom tulajdonképpen a Kulturális és Innovációs Minisztérium egyfajta roadshow-ja, amely több innovációval foglalkozó hivatal összefogásával valósul meg, hogy segítsék a magyar kis- és középvállalkozásokat (KKV) forrásokhoz jutni. Ennek reprezentánsai a nap felkért előadói is, akik az innováció témáját járják körül. 

- Az alapvető célunk az, hogy kimozdítsuk a vállalkozásokat abból a nyugvópontból, ahol most vannak. Nagyon fontos lenne, hogy egy magasabb szintre vigyék fel a saját innovációjukat. Ehhez most pénzügyi forrásokat is biztosít a kormány a GINOP Plusz pályázattal – ismertette az alelnök. 

Hangsúlyozta, a magyar KKV-knak nagy szükségük van arra, hogy többet költsenek a fejlesztésekre, kutatásra, innovációra, különben lemaradnak a piaci versenyben. Szerinte a számok azt mutatják, hogy vármegyénk vállalkozásai, különösen a KKV-k, nagyon keveset fordítanak ezekre a célokra és tevékenységekre.  

- Ez az utolsó a sorban, amire pénzt adnak ki, de ez nem jó, mert a termékeik, a gyártáskultúrájuk, a technológiájuk így elmarad a versenytársakétól, ezzel előbb-utóbb lemaradnak és a konkurencia átlép majd rajtuk. Akik most eljöttek, azokat szeretnénk motiválni arra, hogy szánjanak pénzt az innovációra, fejlődésre is, amihez most bevonhatnak pályázatos forrásokat is – erősítette meg Barkóczi István. 
Hozzátette, a mi vármegyénknek különösen fontos, hogy nem csak a magyar, hanem az európai piacon is sikereket érjenek el a vállalkozásaink. 

A Nemzeti Innovációs Ügynökség vállalati szolgáltatásokért felelős igazgatója Oláh István a KKV-kat és a startup cégeket érintő szolgáltatásaikat mutatta be a vállalkozóknak. Ismertette, a GINOP Pluszban 300 és 800 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatási összegek pályázhatók. Az innovációs ügynökség pedig számos projektfejlesztési szolgáltatást tud nyújtani. Ez azt jelenti például, hogy már benyújtás előtt megvizsgálják a munkatársaik a pályázatokat és a projekteket, és tanácsokkal segítik a sikeres pályázást. 

A vármegyei vállalkozások ezeken túl is számtalan hasznos ötlettel, információval és tudással lettek gazdagabbak a BOKIK által szervezett szakmai napon. Bizonyára többen kedvet kaptak innovációs pályázatok benyújtására, amihez sok segítséget kaphatnak a különböző szervezetektől.

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!