Ugrás a tartalomra

Ínycsiklandozó ételek, mámorító illatok és felhőtlen szórakozás az Avason

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. május 12. vasárnap 13:33
Miskolc város napja, Civil Nap, Borangolás, MEN: szombaton aztán senki sem panaszkodhatott arra, hogy nem történik semmi a városban. Szent István tér, Erzsébet tér, Városház tér, Nagyavas, Kisavas, Mélyvölgy, Egyetemváros – a városrészek, amelyek valósággal életre keltek a hétvégén.
Beregi László képgaláriája!

Miskolc város napját ünnepelték a Szent István téren, Civil Nap volt az Erzsébet téren, bemutatták az Avas Palacsintáját a Creppyben. De megismerhettük városunkat egy igazi retro buszon, az Ikarus 620-as járatán, Kupcsik Sarolta idegenvezetésével. Volt szőlővirág-szentelés, fényfestés, és megannyi koncert, utcazene, és borkóstoló az avasi pincesoron.

De ez még mindig csak egy rövid tartalomjegyzéke a szombat programkínálatának, beszéljenek helyettünk inkább a rendezvényekre kilátogató miskolciak, illetve fotósaink képgalériái!

Beregi László képgalériája!

Szombaton 5 órakor, a Creppy PalacsintaHáz udvarán szőlővirágot-szenteltek. Czupper András, az István Nádor Borlovagrend elnök-nagymestere érdeklődésünkre elmondta, számukra a „borév” a szőlővenyige-szenteléssel kezdődik, majd a szőlővirág-szenteléssel folytatódik. – János napkor pedig majd meglátjuk, mennyi és milyen bor lesz a szőlővirágokból – tette hozzá. Budapestről, más borlovagrendekből jönnek ilyenkor vendégek, és teszik tiszteletüket az avason. – A szenteléshez a bükki borvidék szinte valamennyi településéről a borbíró elhoz egy-egy ágat, amire áldást kérnek a tisztelendő atyák – zárta szavait.

Mindeközben az avasi borkultúra helyszíne benépesült. Voltak, akik már pénteken is végigkóstolták a kínálatot, de akadtak olyanok is, akik szombaton látogattak ki először. Tóth Edit, Szabóné Ágnes és Nagy Beáta először látogattak el az Avasi Borangolásra. – Annak ellenére, hogy miskolciak vagyunk, most jöttünk ki először a Borangolásra – vallotta be a baráti társaság.

Mint megtudtuk, egy tállyai száraz fehérbort kóstoltak eddig, ami egy gyümölcsös, könnyed bor, és nagyon ízlett nekik. – Még csak most fogunk felmenni a pincesorra: nyakunkba vesszük a Kisavast és feltaláljuk magunkat, nem vagyunk elveszettek – mondták nevetve.

Voltak visszajáró „vendégek” is a Borangoláson. – A száraz fehérbort szeretjük a legjobban – mondta Hájer Brigitta, majd hozzátette: a borangolásra a hangulat miatt járnak ki már évről-évre rendszeresen. Mint megtudtuk, a fiatalokból álló baráti társaság nem kifejezetten a koncertek, vagy a fellépők miatt érkezett az Avasra, sokkal inkább a pincesorok hangulata vonzotta ki a fiatalokat.

Azok is megtalálták a számításaikat az Avasi Borangoláson, akik nem kifejezetten kedvelik a borokat. A zip’s boxban csapolt (köztük a már bemutatott két séf sör) és üveges söröket is fogyaszthattak a folyékony kenyér kedvelői. Szekrényes Mártontól, a zip’s brewhouse sörtechnológusától megtudtuk, hatféle csapolt sört hoztak ki a fesztiválra, és számtalan üvegest, illetve sörpárlattal és borral is készültek. – Akik nem nagy borivók nagyon megörülnek, amikor meglátnak minket, és keresik nálunk a már megszeretett ízeket – fogalmazott.

Az Anyukám mondta étterem is hozta a tőle megszokott ínycsiklandozó tésztákat. – Fatüzelésű kemencékben sült pizzákat készítünk. Hoztunk egy klasszikus margherita pizzát paradicsom szósszal, bazsalikommal, pici parmezánnal, olíva olajjal, valamint 22 hónapig érlelt sonkával. Desszertnek pedig karamellás panna cottát kínálunk popcornnal – sorolta Dudás Szabolcs.

Így telt Miskolcon a VIII. Avasi Borangolás.

További hírek

Olvasnivaló