Ugrás a tartalomra

Ismét lehet vért adni és élelmiszeradományokat is várnak az egyetemen 

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 15. hétfő 18:23
A véradókat hétfőn és kedden, az élelmiszer adományokat keddtől csütörtökig várják a Miskolci Egyetemen.
Fotó: Mocsári László

A véradást a Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve szervezi meg az egyetemen a Felsőoktatási Véradó Hetek programsorozat részeként. 

A kampány Adj vért, legyen ez a flow-d! szlogenjével szólítja meg a fiatalokat, akik ha március 18. és május 17. közötti önkéntes véradásukkor jelzik intézményi hovatartozásukat, automatikusan részt vesznek egy nyereményjátékon. Az ifjú donorok értékes ajándékokat, köztük a nyár számos fesztiváljára nyerhetnek jegyeket és bérleteket. A szervezet az egyetemen évente két alkalommal, tavasszal és ősszel szervez úgynevezett kiszállásos véradást, kétnapos időtartamokban. – A Miskolci Egyetem évtizedek óta kiemelt partnere a szervezetnek. A hagyomány ezúttal is folytatódik, amelynek idei különlegessége a márciustól májusig tartó felsőoktatási véradási verseny – nyilatkozta a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete igazgatója. Grubert Roland hozzátette, ilyenkor általában 100-110 fő egyetemista ad vért, többségük első véradóként. 

A véradással szinte párhuzamosan rendezi meg az egyetem és a szervezet a tavaszi tartós élelmiszergyűjtés akcióját is. A 2013 tavaszán indult, az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen elnevezésű kampányt évente két alkalommal szervezik meg a kampusz területén Dennis Engel, a felsőoktatási intézményeket összefogó nemzetközi mozgalom (UFWH) helyi képviselőjének a kezdeményezésére. Mottója: Az éhezés nem ismeri az évszakot.

Az április 16-án kezdődő tavaszi 3 napos kampány alkalmával tartós élelmiszereket, étolajat, tésztát, konzerveket, rizst, és édességet várnak a szervezők. Ezek jelentik a legnagyobb segítséget a rászoruló családoknak és az egyedülálló idős embereknek.  

Az élelmiszergyűjtés mára már túlnőtt az egyetem falain, hiszen az adományokat a közeli hipermarketben, vagy a Miskolc belvárosában található népszerű szórakozóhelyen is le lehet majd adni. Lesznek vöröskeresztes perselyek is kihelyezve, amelybe a pénzadományokat gyűjtik.

A Vöröskereszt a beérkezett élelmiszeradományokat, kiegészítve a pénzadományokkal súlyozva osztja majd szét a rászorulók között. Grubert Roland bízik abban, hogy az eddigiekhez hasonlóan most is 80-100 család megsegítésére elegendő adomány gyűlik majd össze.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!