Ugrás a tartalomra

Jakab Péter a minap.hu-nak: nem kérdés, hogy lesz-e hangja a városnak az Országgyűlésben

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. április 29. péntek 14:40
Lehet, hogy kicsit karcos lesz és nyers, ahogy az elmúlt négy évben is, de a miénk - készül a parlamenti munkára a Jobbik miskolci születésű elnöke, aki attól tart, hogy az újabb kétharmad birtokában a Fidesz be fogja darálni az önkormányzatokat. Nem hagyná. Interjú.
Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy korábbi lakossági fórumon Miskolcon. | Fotó: Mocsári László

Miskolc szempontjából fontos lehet, hogy négyen is (a kormánypárti Csöbör Katalin és Kiss János mellett a dk-s Hegedűs Andrea, valamint Jakab Péter) képviselik a várost - ez a lobbierő mire lehet elég?

Jakab Péter: A képviselők nevei ugyan részben változtak, de a számuk nem. Az igazi változásnak Budapesten kellene megszületnie, hogy végre a kormány ne mostohagyerekként kezelje a városunkat, hanem megkapják a miskolciak azt, amit megérdemelnek: minőségi munkahelyeket, minőségi fizetéssel, megfelelő úthálózattal, közlekedéssel. A tudás, a tehetség és az utánpótlás a rendelkezésünkre áll, hiszen három miskolci középfokú oktatási intézmény is ott van az országos élmezőnyben, és van egy remek egyetemünk. Minden adott ahhoz, hogy Miskolc sikeres legyen - már amennyiben a kormány hagyja, és nem megfojtja a várost az eddig tapasztalt temérdek forráselvonással. Mi, ellenzékiek ki fogunk állni a városunkért, ahogy eddig is. A két kormánypárti képviselőnek is ezt kellene tennie, és nem meghajolni a Fidesz előtt, hanem küzdeni a miskolciakért.

A kormány és a (főleg ellenzéki) önkormányzatok kapcsolatában történhet változás meglátása szerint? Konszolidálódhat a helyzet?

Jakab Péter: Attól tartok, hogy nem. A 2019-es önkormányzati választás azt mutatta meg, hogy összefogással le lehet győzni a Fideszt helyi szinten. A kormány sajnos nem azt a következtetést vonta le az akkori vereségből, hogy jobban kell kormányozni, hanem azt, hogy még jobban meg kell nyirbálni az önkormányzatok jogköreit, legfőképp anyagi lehetőségeit. Az újabb kétharmad birtokában a Fidesz be fogja darálni az önkormányzatokat, ha hagyjuk. Nekik nem polgármesterek kellenek, hanem helytartók. A 2024-es önkormányzati választáson újra meg kell majd mutatnunk, hogy Miskolc nem eladó; Miskolc nem a Fideszé, hanem a miénk, miskolciaké. Eddig is csak magunkra számíthattunk, és attól tartok, ez a kormányváltásig így is fog maradni.

Milyen stílusú, típusú ellenzéki politikát lát most célravezetőnek? Sok mindent olvashattunk az utóbbi napokban erről - a Jobbik milyen parlamenti munkát tervez a következő időszakra?

Jakab Péter: Budapesten vannak olyanok, akik azt mondják, hogy bojkottálni kell a parlamenti munkát. Amit ott bojkottnak neveznek, azt itt, Miskolcon munkakerülésnek hívják. Mi a munkát el fogjuk végezni a parlamenten belül és azon kívül is. Tény, hogy a vidékjárásra sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Magam igyekszem a lehető legtöbb időt az emberek között tölteni, hogy aztán az ő hangjukat vihessem be a parlamentbe.

Az ellenzéknek továbbra is együtt kell maradnia, de meg kell mutatnia a sokszínűségét is. Nekünk, jobbikosoknak kötelességünk kiállni a magyar családok megélhetése mellett ugyanúgy, mint a közrend javítása, a korrupció felszámolása, az emberhez méltó egészségügy és a modern oktatás megteremtése mellett. A biztonság és a jólét két olyan jobbikos cél, amellyel valamennyi ellenzéki párt egyetért, együtt is fogjuk képviselni.

És önnek személy szerint milyen célkitűzései vannak az Országgyűlésben? Miskolc képviselete prioritást élvez?

Jakab Péter: Szeretném, hogy az utca embere érezze: van képviselője a parlamentben, aki úgy szól, mint ő, úgy érez, mint ő, ugyanazt akarja, mint ő, mert egy közülük. Miskolc a mindenem, nem is lehet kérdés, hogy lesz-e hangja a városnak az Országgyűlésben. Lehet, hogy kicsit karcos lesz és nyers, ahogy az elmúlt négy évben is, de a miénk.

Május 7-én tisztújító kongresszust tart a Jobbik. Mire számít? Már kihívóról is olvasni Stummer János személyében.

Jakab Péter: A tisztújítást a Jobbik belügyeként kezelem, ezért magáról a folyamatról nem szeretnék nyilatkozni, utána viszont szívesen állok rendelkezésre. Hogy mint pártelnök, vagy mint miskolci képviselő, kiderül.

További hírek

Olvasnivaló