Ugrás a tartalomra

Járványügyi mutatók nálunk és körülöttünk

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 30. péntek 14:42
Nehéz a statisztikák alapján levonni a magyar vírusvédekezés sikerességét, főleg úgy, ha gyakran változtatjuk a szempontokat, hogy mi szerint is kell azokat nézni. Az alábbiakban a környező országokét és a hazai mutatókat gyűjtöttük össze, és vontunk le belőlük néhány egyszerű következtetést.

Nemrégiben kapott szárnyra a hír: Magyarország immár Gibraltárt is leelőzve, világelső az egymillió lakosra jutó, 2799 fős Covid-halálozással. Ezt a worldometer.info április 27-ei adataiból lehetett kiolvasni. Nagyon nehéz dolog statisztikák alapján megítélni egy-egy ország járványügyi védekezését. Még akkor is igaz ez, ha a halálozási mutatók tükrében pofonegyszerűnek tűnne levonni a következtetéseket.

„Most a védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök 2020. szeptember 12-én. Akkor jól álltunk ezen a téren, a második és harmadik hullám azonban rengeteg áldozatot követelt.

A kormányzati kommunikáció is megváltozott szeptember óta: most a többlethalálozásban mérnék a védekezés sikerességét – tehát azt nézik, mennyivel többen haltak meg az előző öt év átlagához képest. És ez alapján hasonlítják össze az országokat. Ebből a szempontból Magyarország jól áll – hacsak nem elemezzük más szempontok alapján is ezt az adatot, és nem kérdezzük meg, hogy évek óta miért halnak meg ilyen sokan hazánkban. Hiszen ha nem is kifejezetten magas a többlethalálozás, mégis jóval többen haltak meg nálunk a vírus időszak alatt, mint más országokban, ami annyit jelenthet, hogy eleve magas hazánkban az elhunytak száma nemzetközi összevetésben.  

A számokat tehát feldobhatjuk, elkaphatjuk, egyensúlyozhatjuk is őket az orrunkon: valakinek mindig tetszeni fog a mutatvány. Ha azonban szigorúan a közvetlen szomszédaink statisztikáinak tükrében nézzük, úgy is le lehet vonni bizonyos következtetéseket.

Az alábbiakban a hazai és a velünk határos országok friss koronavírus-számait mutatjuk a kormányok hivatalos tájékoztatási felületeinek adatai szerint, az április 30-ai nap tükrében.Aktuális adatok

A március 25-i kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta:

„A legmagasabb halálozásra vonatkozó vádak nem felelnek meg a tényeknek. Minden uniós ország különböző protokoll szerint jelenti a haláleseteket, ezért nagyon sok eset van más országokban, amit Magyarországon egyébként koronavírusos halálként tüntetünk fel, máshol pedig nem számít ennek.”

Mindenesetre érdekes összehasonlítás, hogy Ukrajnában csupán kétszer annyi a koronavírus áldozatainak hivatalos száma, mint hazánkban, pedig észak-keleti szomszédunk több mint négyszer annyi főt számlál, mint Magyarország.

Ha a lakosságszámban hozzánk legközelebb álló Ausztriával mérjük össze az adatokat, azt látjuk, nálunk majdnem háromszor annyi a halottak száma, míg közel hasonló (nagyjából 150 ezer fővel többen betegedtek meg Magyarországon) a fertőzötteké. A napi halálozások száma (április 30-án Magyarországon 186-an, Ausztriában 27-en hunytak el koronavírussal összefüggésben) pedig akkor is tragikusan egyoldalú, ha Gulyás Gergely érveit vesszük alapul.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!