Ugrás a tartalomra

Jobb flotta a légimentésben – a rendőrség is beszáll

police.hu
Utoljára módosítva
2020. január 01. szerda 11:20
2020 januárjától a rendőrség feladata a légimentés technikai feltételeinek biztosítása. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait mostantól a Készenléti Rendőrség gyakorolja, azonban a légimentés egészségügyi szakmai irányítását a jövőben is az Országos Mentőszolgálat főigazgatója végzi. A mentőhelikopterek riasztása továbbra is a Mentőszolgálat feladata marad.
Forrás: police.hu

A Kormány a légimentési képesség fejlesztéséről szóló határozat elfogadásával a rendőrséget jelölte ki a biztonságos, folyamatos és hatékony légimentés érdekében a szükséges technikai feltételek biztosítására. Ennek érdekében a HM EI Zrt. kilenc, korábban Norvégiában használt EC 135 P2+ típusú mentőhelikoptert vásárolt.

A használt, de rendkívül jó állapotban lévő helikopterek a mentési feladatok korábbiaknál is magasabb színvonalú ellátására alkalmasak. Rendelkeznek - a korábban használt EC 135 típusú gépekhez viszonyítva - új képességekkel (robotpilóta, időjárásradar, kompatibilis kabinkialakítás, éjjellátó képesség), és az eddig használt mentőhelikopterek egészségügyi felszereléséhez képest modernebb eszközöket, berendezéseket is tartalmaznak.

A gépek karbantartása, lajstromozása és hatósági vizsgáztatása megtörtént. A mentőhelikopterek a légimentési feladatok ellátására alkalmasak, azokat a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. használatba vette. A mentést végző szakemberek továbbra is rendelkezésre állnak, a korábbiaknak megfelelő hozzáértéssel és elkötelezettséggel látják el a bajbajutottakat. 

A rendelkezésre álló forrásokból megkezdődött új légimentő bázisok építésének és a meglévők felújításának, korszerűsítésének a tervezése. Folyamatban van mentőgépkocsik beszerzése annak érdekében, hogy a repüléssel meg nem oldható helyzetekben is rendelkezésre álljon és segíteni tudjon az egészségügyi személyzet. 

További hírek

Olvasnivaló