Ugrás a tartalomra

Jubileumot ünnepeltek a Miskolci Egyetem selmecbányai alapítású tanszékei

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 07. péntek 15:36
A Miskolci Egyetem 250 éves múltra visszatekintő bányászati, valamint a 150 éves vaskohászati tanszékeinek megalakulására emlékülésen tekintettek vissza az egykor itt végzett szakemberek és a mai föld- és anyagtudományi karok oktatói október 7-én.

Az intézmény számára fontos eseményről sajtóközleményben számolt be az egyetem.

Képforrás: Miskolci Egyetem

A földtani és anyagtudományi kutatási területek, ezzel együtt a hozzájuk kapcsolódó szakmai képzések a Miskolci Egyetemen folyamatosan igazodtak az ipar és a gazdaság elvárásaihoz. A szükségszerű változásokhoz alapot teremtettek azok a klasszikus hagyományok, amelynek gyökerei az 1735-ben alapított, majd 1770-ben akadémiai rangra emelt selmecbányai bányászati és kohászati iskoláig nyúlnak vissza – emlékeztetett Dr. Debreceni Ákos, az egyetem Bányászati és Geotechnikai Intézetének docense.

A tanszék történetének legfontosabb mérföldkövei egyben a bányászati tevékenységben nyomon követhető hangsúlyeltolódások története is. Napjainkban a Műszaki Földtudományi Kar részeként a földtudományokhoz kapcsolódóan széles spektrumot átfogó, az új technológiákhoz kapcsolódó műszaki-gyakorlati tudást ad – erről Dr. Havasi István, az egyetem Geofizikai és Térinformatikai Intézetének vezetője beszélt.

A selmeci akadémia szervezetét és oktatását 1872-ben reformálták meg, az egységes bányászképzésben akkor jelent meg önálló szakként a fém- és vaskohászat. Ezt az évet számítják a Miskolci Egyetem vaskohászati tanszéke indulási évének, amelynek azóta eltelt másfél évszázadát Dr. Farkas Ottó, az egyetem egykori rektora foglalta össze. Megemlékeztek a bányász és a kohász szakmában egyaránt tisztelt Péch Antal (1822–1895) bányamérnök, szakíró születésének 200. évfordulójáról. Nevéhez fűződik többek között a diósgyőri vasgyár építése, a zsilvölgyi kincstári szénbányászat kezdeményezése és a vajdahunyadi vasgyár terveinek első kidolgozása. Jelentős érdemei vannak a magyar bányászati szaknyelv megteremtésében, a bányatérképezés terén és a bányászattörténet művelésében.

A selmecbányai alapítású tanszékek a Miskolci Egyetemen elnevezésű emlékülés kapcsolódott a miskolci vasgyártás bölcsőjében, Alsóhámorban október 8-án 15. alkalommal megrendezendő Fazola Napokhoz. A rendezvényt a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Kara, az MTA Miskolci Területi Bizottsága, az MTA MAB Metallurgiai Munkabizottsága, az OMBKE Egyetemi Szakosztálya, az MMKM Kohászati Gyűjtemény, az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány és az MFT Észak-Magyarországi Területi Szervezete, Nyersanyagföldtani Szakosztálya szervezte.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!