Ugrás a tartalomra

Június óta már száz madárodút helyeztek ki a városban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 19. csütörtök 12:10
A búvó- és fészkelőhely mellett a természetes táplálékot is biztosítaná a Városgazda, a közelükbe telepített, számukra ehető növényekkel. 
Fotó: Miskolci Állatkert

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. tavaly júniusban indította el azt az örökbefogadási programot, amely során száz madárodút helyeztek ki városszerte. A kezdeményezés célja, hogy az énekesmadarak könnyebben találhassanak búvó- és fészkelőhelyet, ugyanis a fokozódó erdőművelés, a veszélyes és korhadt fák eltávolítása, valamint a vizes és szántóföldi élőhelyek átalakulása miatt szűkült az életterük, egyes fajok egyedszáma csökkenésnek indult. Nem titkolt cél az sem, hogy minél több énekesmadarat láthassunk és hallhassunk, támogatva a környezettudatos nevelést - írja a Polgármesteri Hivatal közleménye.

A program része, hogy az odúkat az arra jelentkező személyek vagy szervezetek örökbe fogadhatják, ezzel is segítve az állatvilág sokszínűségének megőrzését, az odúk karbantartását és újak kihelyezését. A kihelyezett odúkat fényképpel és GPS koordinátákkal dokumentálják.  Az örökbefogadás menetéről, általános feltételeiről az alábbi linken bővebb információ található:

https://miskolczoo.hu/orokbefogadas-madaroduk

A programot szakmailag a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja segíti. Javaslatukra két típusú odú készült: minden odú a harkályok által vájt odúk mesterséges változata, a kisebb méretűek az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege) számára, a nagyobb típusúak a széncinege, a nyaktekercs, a légykapó, a csúszka és a verébfélék egyedeinek készülnek.

Amellett, hogy a program idén folytatódik, a kihelyezett odúkat a fészkelési időszakon kívül eső hónapokban karbantartják és takarítják. A Városgazda telephelyén már készülnek az új madárodúk, a tervek szerint pedig a társaság kezelésében lévő közterületeken igyekszik majd olyan növényeket is telepíteni az odúk környezetébe, amelyek természetes táplálékot biztosíthatnak az énekesmadaraknak. Továbbá, megkezdődött a tavalyi évben kihelyezett madárodúk tisztítása, az odúkba talált fészkekről pedig feljegyzés készül. Mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy Miskolc madárbarát város legyen.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!