Ugrás a tartalomra

Kézműves Kupa 2019: a szépészeti szakma fellegvárává alakult a Ferenczi

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. március 05. kedd 09:43
Új helyszínen, a MSZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumában rendezték meg idén az ország legnagyobb szépészeti szakmákat felsorakoztató versenyét, a Kézműves Kupát, vasárnap. A BOKIK által szervezett Nemzetközi Meghívásos Fodrász, Kozmetikus, Műkörömdíszítő és -építő Bajnokság, Kisgergelyné Tolcsvai Mária és Lapis Imre Emlékversenyen mintegy 250 nevező mérte össze szaktudását, hogy elnyerjék szakmájuk elismerését.

– Jól ismert a szakképzés kiemelt helyzete, és ez a verseny is a szakképzés erősítését szolgálja. A szépészeti szakmákban felnőtt fiatalok mutatják meg a tudásukat egy verseny keretében, ami különösen izgalmas, mert a szakmai tudás megmérettetésének fontos eszközei a különféle versenyek, így a miskolci Kézműves Kupa is – hangsúlyozta a verseny beharangozó sajtótájékoztatóján Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Pataki Zsuzsi és Kovács Attila

Kovács Attilától, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozatának elnökétől megtudtuk lényegesen több nevezés volt, mint tavaly. – Több mint 250-en neveztek a versenyre, míg tavaly 180-200 nevezés volt – részletezte. Mint mondta, nagyon sok kategória volt idén is: külön a szakmunkástanulóknak és a felnőtteknek – fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, szempilla-építők egyaránt megtalálhatóak a mezőnyben. „Nagyon érdekes és színes a választék: mindenki megtalálja azt a kategóriát, amiben szívesen megméretné magát” – emelte ki.

Juhász Ákos képgalériája

Magyarországon jelentős a szakemberhiány, minden kézműves területen, de a szépészeti szakmákban ez annyira talán nem érződik – hangsúlyozta ki Kovács Attila. Kifejtette továbbá, ez a verseny is azt bizonyítja, hogy nagyon sok az érdeklődő fiatal, aki ezt a pályát választja. – Nagyon boldog lennék, ha más szakmákban is hasonló létszámmal tudnánk rendezni versenyeket – fogalmazott. Kiemelte: ez a miskolci rendezvény az egyik legjelentősebb az országban, ilyen szép számmal egy versenyen sincsenek jelen a szakma képviselői. „Ez egy külön rangot ad, ha valaki ezen a megmérettetésen első, második, vagy harmadik helyezést ér el” – húzta alá.

Pataki Zsuzsi, szakoktató, mesterfodrász, zsűritag érdeklődésünkre elmondta, a nemzetközi trendek megjelennek már a versenyen, vagyis egyáltalán nem vagyunk lemaradva. – A férfiaknál évek óta erősödik az úgynevezett „borbély csata”, és a „modern klasszikus vágás és szárítás” kategória, ami rendkívül nagy szakmai felkészültséget igényel, mivel vágásról van szó, nem lehet hibázni – részletezte. Hozzáfűzte: a másik kategória pedig a fonás, ami még mindig nagyon sokakat vonz, és még mindig újnak tekinthető műfaj.

Rádai-Vargyasi Anikó „felnőtt kozmetika” kategóriában indult a 2019-es Kézműves Kupán, ahol a négy évszak volt a téma. – A komplett stylingot mi készítettük a hajjal, és a sminkkel együtt, mert itt a teljes összkép a lényeg – mondta, hozzátéve: természetesen a tavasz adta az ihletet. Mint megtudtuk, vizesbázisú festék volt az alapja a sminknek, amire porral és csillámokkal dolgozott. Anikó tavaly is ugyanebben a kategóriában indult, akkor első helyezést ért el.

Az idei rendezvény tizenhetedik alkalommal viselte a Kisgergelyné Tolcsvai Mária, és tizenkettedik alkalommal a Lapis Imre Emlékverseny elnevezést. A verseny ideje alatt szakmai bemutatókat tartottak, melyek a legújabb ismeretek megszerzésének lehetőségét kínálták a fodrász, kozmetikus és műköröm-díszítő szakemberek és a szolgáltatások iránt érdeklődő közönség számára. A rendezvényt a szépészeti szolgáltatásokhoz kapcsolódó egész napos vásár és szakmai tanácsadás is színesített.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!