Ugrás a tartalomra

Kilenc kisebbség otthonává teszik a Nemzetiségek Házát 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. december 04. szombat 12:58
A városvezetők és a miskolci kisebbségi önkormányzatok képviselői egyeztettek csütörtök délután a Nemzetiségek Házában az intézmény jövőjéről.
Fotók: Mocsári László

- A mai napon a város kilenc nemzetisége beszéli át, hogy a házon keresztül milyen programokkal tudunk beépülni a város kulturális életébe – ismertette a házat működtető Roma Polgárok Demokratikus Mozgalmának vezetője, Dancs Mihály, aki hangsúlyozta: egy, a rendszerváltás óta fennálló hiányosságot kívántak pótolni a néhány hete átadott objektummal. 

Az állami és önkormányzati támogatással alapított, a József Attila utca 53. szám alatti közösségi hely és kiállítótér november közepén nyílt meg. A létesítmény - az azt életre hívók szándéka szerint - a táncházakon, az író-olvasó találkozókon, a filmvetítéseken, a színházi előadásokon, illetve a kulturális-művészeti programokon túl a közösségépítés, a hagyományőrzés és a tehetséggondozás otthonául is szolgál majd. 

- Eleinte roma közösségi házban gondolkodtunk, de be kellett látnunk, hogy a város élete ennél színesebb, így döntöttünk végül a jelenlegi koncepció mellett – tette hozzá Dancs Mihály. 

Az egyeztetést Ignácz Dávid jegyző nyitotta, aki az önkormányzat nyugdíjba vonuló nemzetiségi referensének, Donát Erikának mondott köszönetet eddigi munkájáért

- Tudjuk azt, hogy Miskolc egy befogadó város, és magában hordozza azt az alapvető tulajdonságot, hogy összefogja a nemzetiségeket – húzta alá Veres Pál polgármester, majd hozzáfűzte, szükség volt a városban egy olyan közösségi térre, ami a nemzetiségek rendelkezésére állhat kulturális tevékenységeikhez, közgyűléseikhez, de akár baráti összejöveteleikhez vagy épp irodai munkavégzéseikhez. - Komoly összefogással sikerült ezt az épületet ilyen állapotba hozni. Úgy hiszem, ha a cél közös, akkor ez a kilenc közösség meg fogja találni azt az összhangot, mellyel az épületet maximálisan ki tudják majd használni.  

Varga Andrea, Veres Pál, Donát Erika és Ignácz Dávid

Varga Andrea a tavalyi és idei év kulturális életre gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet, egyúttal biztosította a megjelenteket: az elmaradt vagy csak korlátozott körülmények között megtartott kisebbségi programok bepótlásában a városi önkormányzat segítséget fog nyújtani. Az alpolgármester végezetül közös gondolkodásra, a város kulturális stratégiájának előkészítésében való részvételre invitálta a nemzetiségieket.

További hírek

Olvasnivaló