Ugrás a tartalomra

Spóroljunk a környezetbarát komposztálással

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 29. szerda 16:02
Komposztálásra buzdít az önkormányzat, hiszen a módszer számos előnnyel jár, amelyekből Miskolc egésze profitálhat. Ennek érdekében szemléletformáló programot indítottak, útmutató előadásokat tartanak és komposztkereteket osztanak a jelentkezőknek.

Maga a komposztálás nem új eljárás, és szerencsére egyre jobban terjed. Szerencsére, hiszen számos előnnyel jár: csökkennek a környezeti terhek. Kevesebb zöld hulladékot kell elszállítani, alacsonyabb mértékű lesz a légszennyezés, a városi cégek is kevésbé lesznek terheltek, illetve a lakosság is felelősségteljesebben gondolkodhat a saját általa megtermelt hulladékról.

Nagy Dezső környezetvédelmi referens elmondta, hogy a cél rávenni a lakosságot a zöld hulladék helyben, saját telken történő hasznosítására. Erre a mai ismeretek szerinti egyik legjobb módszer a komposztálás – tette hozzá.

Fotók: Parai Roland

A referens arra is kitért, hogy a HungAIRy LIFE integrált projekt részeként a város két feladatot vállalt fel a levegőminőség javítása érdekében. Az egyik a szállópor szintjét monitorozó rendszer kiépítése, a másik pedig a lakossági kerti hulladékégetés – amit egyébként Miskolcon önkormányzati rendelet tilt – visszaszorítása. Utóbbinál jön képbe a komposztálás, ami mint írtuk: win-win módszer mindenkinek.

Hogy minél sikeresebben terjesszék az eljárást, erőteljes szemléletformálásba is kezdett a városháza. A Zöld Kapcsolat Egyesülettel közösen dolgozták ki ennek a rendszerét. Egyebek mellett bábelőadás készült az óvodások-kisiskolások számára, de az általános iskolásokat is megcélozták. „Próbáljuk megalapozni ezeket a dolgokat már az ő korukban” – fűzte hozzá Nagy Dezső.

Az idősebbeket már konkrétan a komposztálásban segítik. Az Avasi Arborétumban működő komposztkertet felújították, illetve a szakemberek bemutató előadásokat szerveznek a helyszínen, hogy az érdeklődők a gyakorlatban ismerkedhessenek a módszerrel.

Ennek az iránynak másik ága a komposztkeretek ingyenes kiosztása. Az egyik előfeltétel azonban, hogy egy bevezetés a komposztálásba jellegű előadást hallgassanak meg a leendő komposzterek.

„Több mint 900 keretet osztottunk már ki, idén pedig eddig 600 legyártására szerződtünk” – írta körül az érdeklődést a környezetvédelmi referens.

Benke László

Szerdán is közel teltházas oktatás után vették át az állampolgárok az ingyenes kereteket. Egyikük, Benke László feleségével érkezett a városházára. Elmondta, hogy azért vágtak bele a komposztálásba, mert szeretik a természetet.

„Kertünk van, és ott sok olyan anyag keletkezik, amivel kezdeni szeretnénk valamit. Nem akarjuk elszállítani, elégetni meg pláne nem. A komposztálást már korábban is próbáltuk és nagyon jót tesz a kiskertünknek” – írta körül a családi motivációt, majd azt is hozzátette, hogy másodszorra vesznek részt a programban.

Szintén nem elsőkomposztáló Bánka Katalin, aki amellett, hogy az önkormányzat segítségével így egy minőségi fakeretet állíthat munkába, arra is kíváncsi volt, mit mond a módszerről a szakember az előadás során.

„Van egy régebbi keretünk, amit még szintén a várostól kaptunk, illetve egy műanyag, de az nem zárt, ezért nem jó” – magyarázta, hogy miért hasznos számára a felajánlás. Emellett arra is kitért, hogy bár gyakorlott komposztáló, valóban hallott olyan új információkat, amelyek segíthetnek neki a módszer házi tökéletesítésében.

További információt az igénylésről ide kattintva találhat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!