Ugrás a tartalomra

Könnyebb, ha a kezük ügyébe kerül

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 28. kedd 14:00
A szakmai oktatást támogató távközlési eszközöket adományozott a Miskolci Szakképzési Centrumnak (MSZC) a Magyar Telekom Nyrt. kedd délelőtt.
Fotók: Beregi László

A felek 2021 októberében kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást a tudásmegosztás, az oktatás minőségének fejlesztése és a diákok pályaválasztási döntésének megkönnyítése céljából.

Az MSZC Széchenyi utcai Képzési Információs és Élményközpontjában tartott átadón a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum megjelent diákjait.

– A duális képzés arról szól, hogy az iskola és a vállalat együttműködik. A magyar gazdaságnak jó szakemberekre van szüksége. Különösen az olyan üzletágakban, mint amilyen a hírközlés is – hangzott el Bihall Tamás részéről.

Majd a korszerű szakmai tudástartalmak és a modern eszközök oktatásban betöltött jelentőségéről mondott beszédet a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. Kiss Gábor úgy vélekedett, azért is újulhatott meg néhány esztendeje a szakmai képzés rendszere, mert a szakmapolitikai irányítók rájöttek arra, hogy a gazdaság és a technológia iszonyatos tempóban fejlődik. – Az informatika és távközlés területére a leginkább érvényes ez. Ennek a komplex rendszernek a működtetése nagyon jól felkészült szakembereket igényel – hangsúlyozta.

A kancellár egyúttal emlékeztetett: hamarosan kezdetét veszi a Kandó többmilliárdos felújítása, melynek révén új campust kap az intézmény. Hozzátette, ez csupán a kereteket adja meg.

– Fontos, hogy az iskola mindeközben élő kapcsolatot tartson fenn az ágazattal és a cégekkel, hogy a diákok olyan eszközökön tudjanak tanulni, amik az elérhető legkorszerűbb, nem pedig az eggyel korábbi technológiát képviselik.

A jóformán az éles hálózatról leválasztott eszközökkel voltaképp bármit meg tudnak majd tenni a tanulók: kíváncsiságuknak megfelelően összeépíthetik vagy épp konfigurálhatják azokat.

A digitalizáció napjainkban divatos hívószó, de számos egyéb mellett ilyen még a mesterséges intelligencia, az önvezető autók, az ipar 4.0 és a dróntechnológia is Tóth Imre szerint. A Magyar Telekom Nyrt. üzemeltetésért felelős kelet-magyarországi vezetője az együttműködés jelentősége kapcsán arra is kitért, hogy mindezek biztosításakor a gyors 5G-s hálózaton túl legalább akkora szüksége van a vállalatnak a jól képzett szakemberekre is. 

További hírek

Olvasnivaló