Ugrás a tartalomra

Koronavírus: Hogyan élik most mindennapjaikat az emberek Kínában?

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. február 11. kedd 15:08
Ezer fölé emelkedett a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Kínában - közölte kedden a Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Tájékoztatása szerint hétfőn 108 újabb haláleset történt az országban, ezzel a halottak száma 1016-ra nőtt – ezek azok hírek, amit a világsajtóból tudunk. Arról azonban már sokkal kevesebb információnk van, hogy most, hogyan élik Kínában az emberek a mindennapjaikat?

Az elmúlt napokban ismerősökön, barátokon keresztül igyekeztünk olyan magyarokat találni, akik jelenleg Kínában élnek, hogy első kézből kaphassunk információkat a jelenlegi helyzetről. Továbbá az ő segítségükkel kínaikat is sikerült megszólaltatnunk a vírussal kapcsolatban. Az alábbi összeállításban tőlük idézünk. Valamennyien anonimitásukat kérték.

Jelenleg mi a helyzet Kínában?

Egy pekingi lakos állítása szerint, „teljesen normálisan él, de sokkal elővigyázatosabban”: maszkot hord, és mindig használ kézfertőtlenítőt. – Az emberek idegesek, de sokuk teljesen nyugodt, emberfüggő. Az utcákon nagy a csönd van, de ez annak is köszönhető, mert most van a Kínai Újévi szünet. Nagyon kevés autó jár az utakon, a plázák is üresek. Sok étterem bezárt – foglalja össze a pekingi helyzetet.

Egy Pekingben tanuló magyar diák azt mondja, a szünet eleje óta a kollégiumban van, ahol folyamatosan szigorították a szabályokat. „Akik elhagyták Pekinget, nem mehetnek vissza az iskolába, amíg más rendelkezés nem érkezik. Szinte kötelező a maszk viselése, a campusra már nem mehet be külsős (az ételkiszállítókat még beengedik, de regisztrálniuk kell). A diákok elhagyhatják az iskolát, viszont ellenőrzik az okmányaikat, amikor visszamennek” – emeli ki. Mint mondja, neki személy szerint minden reggel jelentenie kell a tanszéknek, hogy van-e láza, ezen kívül mindennap 10 órakor és 17 órakor kötelező lemennie a recepcióra lázellenőrzésre. Számára a magány és a bizonytalanság a legrosszabb ebben a helyzetben.

Egy másik magyar, aki Pekingben tanul úgy látja, a boltokban van elegendő ennivaló, és az élelmiszerárak sem emelkedtek. – Mindenki maszkot visel, a bevásárlóközpontokban kézfertőtlenítőket helyeztek ki, illetve fokozottan felhívják az emberek figyelmét, hogy hordják a maszkot. Van, ahová anélkül be sem lehet menni. A taxisofőrök csak úgy dolgozhatnak, ha maszkot viselnek, és az utasoknak is hordaniuk kell. Az egyetemet lezárták, csak egyetemi kártyával lehet belépni és belépés előtte megmérik a testhőmérsékletet. Az egyetemi kezdést az egész országban eltolták, nem tudni, meddig (eredetileg február végén kezdődött volna a félév a legtöbb egyetemen – a szerk.). Mindenkinek azt tanácsolják, ha a szünetre hazament, akkor előzetes értesítés nélkül ne térjen vissza, aki mégis visszatért egy másik kínai városból, két hétre karanténba helyezik – sorolja.

Sanya, Hainan szigetének legdélebbi városa, egy igazi turistaparadicsom. Körülbelül 30 ezer vuhani turista repült oda városuk lezárása előtt. Őket beazonosították és karanténba helyezték – tudtuk meg a sanyai lakótól. – A Kínai Újévkor ez a város nagyon mozgalmas hely, tele emberekkel, most mégis „szellemvároshoz” hasonlít. Minden látványosság zárva van, az emberek legfőképp amiatt aggódnak, hogy valamihez nem fognak tudni hozzájutni, hiszen egy szigeten élnek – hangsúlyozza. Sanya korábban olyan város volt, ahol soha senkit nem lehetett maszkban látni, de most mindenki abban jár (ugyan itt van a legkevesebb fertőzött – a szerk.).

Az egyetemek napi szinten tájékoztatják a diákokat az jelenlegi helyzetről. Úgy döntöttek, elhalasztják a félévet, de arról még nincs pontos információ, hogy mégis mikor kezdődik a tavaszi szemeszter. Egyelőre úgy tűnik, online tanítással oldják majd meg az oktatást. A jelenlegi (február 10.) állás szerint Pekingben 337 azonosított vírusfertőzöttet kezelnek, de a kínai hatóságok jól kezelik a helyzetet, így lassabban terjed ott a vírus. A megkérdezettek mind kiemelték, az emberek odafigyelnek saját és embertársaik, ismerőseik biztonságára. Az alkalmazottak nagy része home office-ban dolgozik, míg a diákok önálló tanulással töltik idejüket, saját kollégiumi szobájukban.

Bár a vírusfertőzöttek száma továbbra sem csökken, a fertőzésgyanús személyek létszáma már második napja csökkenő tendenciát mutat, illetve a gyógyultak száma (a február 10-ei adatok alapján) már 3551, míg a jelenleg kezelt vírusfertőzötteké 40 262.

A világon számos kutatóintézet és gyógyszeripari vállalat keresi a vírus ellenszerét, Kínán kívül ugyanis 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus, és több mint 300 embert fertőzött meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!