Ugrás a tartalomra

A következő lépésre várva – mikor ülhetünk ki újra a teraszokra?

index.hu
Utoljára módosítva
2021. április 07. szerda 12:27
Bár még sok a bizonytalanság, a lazítás második lépése sem lehet már túl messze az oltakozás üteme alapján – írja az Index.
Egy idilli kép 2020 májusából. Mikor jöhet az újabb nyitás? | Fotó: Végh Csaba

Mint ismert, Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy Magyarországon elérte a 2,5 millió főt a legalább az első dózissal beoltottak száma. Ez egy fontos határérték, mert a korlátozások lazítását vonta maga után. A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult, az üzletek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az üzletek – köztük a március 8-a óta zárva tartók – újfajta, négyzetméter-alapú szabályok alapján ugyan, de nyitva lehetnek, 10 négyzetméterenként 1 vásárlóval. Kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A vendéglátó helyiségek továbbra sem működhetnek normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az emberek az éttermekbe. A szállodák sem fogadhatnak vendégeket még most sem, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

Vendéglátók?

A fenti üzletekkel, szolgáltatókkal ellentétben a vendéglátók teraszainak nyitásáról sem a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében, sem a vonatkozó rendeletben nem esik szó. Az Index többször is írt a kérdésben, előbb arról, hogy a 2,5 millió beoltott után a szabadtéri teraszok is megnyílhatnak – nos, ez egyelőre várat magára. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is idézték, aki azt nyilatkozta március végén: „nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen" nyithatnak a teraszok. Hozzátette ugyanakkor: „minden jövőre vonatkozó prognózis bizonytalan, most pedig különösen az”.

Csak védettségi igazolvánnyal?

A kormány tagjai többször is hangsúlyozták, hogy az újraindítás fokozatainak meghatározásakor figyelembe veszik az erről szóló nemzeti konzultáció eredményeit. Ebben a válaszadók 65 százaléka értett egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak felmentést bizonyos korlátozások alól. Orbán Viktor március 19-én a Kossuth rádióban kijelentette: az újraindítás tervében a konzultáció alapján lesz olyan időszak, amikor bizonyos szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tudnak majd igénybe venni. Arra viszont nem tért ki, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat kötnek ehhez.

Mikor jöhet újabb lazítás?

Az oltás üteme alapján azonban a nyitás második lépése sincs túl messze, néhány napja a kormányfő április 13-ára tette azt a napot, amikor elérhetjük a hárommillió beoltottat, 3-3,5 millió után pedig jöhetnek az újabb lazítások.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!