Ugrás a tartalomra

A külföldi lapok is az előválasztásról írnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 18. hétfő 11:58
Az előválasztás miatt felpezsdült magyarországi politikai élet a külföldi portálok számára is hírértékkel bír. Márki-Zay Péter győzelmével és a magyarországi belpolitikai helyzettel több nagy nemzetközi lap foglalkozott, közülük néhányat mi is szemléztünk.

A brit BBC a témával foglalkozó cikkének azt a címet adta, hogy Márki-Zay polgármester nyerte a versenyt, hogy Orbán kihívója legyen. Az anyag azt hangsúlyozza, hogy egy pártkötődés nélküli, politikailag kívülálló, konzervatív vidéki polgármester vezeti majd az egyesített ellenzéket a 2022-es országgyűlési választásokon. A továbbiakban röviden jellemzik a politikust.

Dobrev Klára szintén megszólal az anyagban: „Innentől Márki-Zay Pétert támogatom”. Zárásként az írás tömören leírja, hogy mindeddig töredezett ellenzékkel kellett szembenéznie Orbán Viktornak, most azonban egyesültek ellenfelei. A közös miniszterelnök-jelöltet olyan opcióként írja le a BBC, aki szimpatikus lehet a különböző politikai oldalak szimpatizánsainak.

Fotó: Reuters, Szabó Bernadett

A világ egyik legnagyobb nemzetközi hírügynöksége, a Reuters a címben azt hangsúlyozza, hogy Márki-Zay Péter kívülállóként nyerte meg az előválasztást. A szövegen belül ugyanazokkal a jelzőkkel írják le a jelöltet: polgármester, konzervatív, politikai kívülálló és párt nélküli.

Több szavát idézik a szerzők, amelyek az ellenzéki egység fontosságát hangsúlyozzák, utána pedig az általános politikai üzeneteit összegzik tömören, szintén párszavas idézetekkel tarkítva. A Fidesznek az eseményekre reagáló közleményét is megemlíti a cikk, végezetül pedig részletesebben bemutatja Márki-Zay Pétert, illetve összegzi a történéseket.

Az amerikai Washington Post rögtön erős címmel kezd bele: Magyarország ellenzéki pártjai összefognak, hogy közösen hívják ki a szélsőjobboldali vezetőt, Orbánt. A hír felépítése megegyezik az előzőekkel. A győzelem ténye mellett ugyanazok az alapvető jelzők olvashatóak, amiket kiegészít az ellenzéki összefogást méltató idézet Márki-Zay Pétertől.

Az anyag röviden kitér Dobrev Klárára és Gyurcsány Ferencre, a magyarországi politikai helyzetre, valamint az előválasztás tényére. Idézik Győri Gábor, a Policy Solutions senior elemzőjének és László Róbert, a Political Capital elemzőjének mondatait a magyarországi politikai helyzetről és 2022-es választásokról.

A német lapok is cikkeztek az előválasztás eredményeiről

A magyar kormányhangokkal szemben álló, jobboldali, konzervatív politikusként mutatják be a hódmezővásárhelyi polgármestert.

A Zeit ezzel a címmel írt a témában: Konzervatív jelölt fogja kihívni Orbánt jövőre. Elmondják, hogy az előválasztás tisztázta, ki legyen az a közös jelölt, aki 2022-ben vezeti majd az ellenzéki összefogást. Kiemelték, már a voksok összeszámolása közben világossá vált Márki-Zay előnye.

Fotó: ​AFP/​Getty Images, Kisbenedek Attila

A Deutsche Welle is arról cikkezett tegnap éjszaka, hogy az eddig megosztott magyar ellenzék most rátalált a közös hangra. Ők is kiemelték, hogy egy párt nélküli, konzervatív jelölt indul majd Orbán ellen. Nemcsak a vidéket mozgósította sikerrel Márki-Zay, hanem a nagyvárosok többnyire baloldali beállítottságú szavazóit is sikerült maga mellé állítania nyíltságával, toleranciájával és kompromisszumkészségével – írja a DW, akik megemlítik, hogy a magyar politikus hosszú ideig élt Kanadában és az USA-ban is, 2018-ban pedig beszállt a politikába és egy olyan városban ért el győzelmet, amit addig a Fidesz bevehetetlen bástyájaként tartottak számon. A német lap Márki-Zay legfőbb törekvései között említi az euró bevezetését és a visszásnak titulált törvények megváltoztatását.

Északi szomszédunk magyar nyelvű portáljainak figyelme már jóval megosztottabb a témában. Míg az Új szó folyamatosan beszámolt a szavazás alakulásáról, a Felvidék Ma meg sem említette az előválasztást, sőt: ha a keresőjükbe beírjuk, hogy Márki-Zay Péter, azt jelzi, nincs találat. Ha viszont Orbán Viktor nevére keresünk rá ugyanitt, akkor 168 oldalnyi találatra bukkanunk: az így betöltött cikkek közül pedig 17 darab született októberben.

(Borítókép: Reuters, Szabó Bernadett)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!