Ugrás a tartalomra

Laboratóriumi konferencia Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 16. csütörtök 18:07
A laboratóriumi medicina jelene címmel tartottak tudományos szakmai napot Miskolcon, amelyre több mint száz egészségügyi szakember érkezett az ország minden részéből.
Fotó: Juhász Ákos

A szakmai konferencia célja az volt, hogy az aktuális kérdéseket közösen megbeszélve, javuljon a szolgáltatás színvonala a jövőben. Megtudtuk, az orvosi döntések több mint hetven százaléka laboratóriumi eredményeken alapul. Ezért is kiemelkedően fontos ennek a területnek a fejlesztése és, hogy lépést tartson a legújabb nemzetközi trendekkel, tudományos kutatásokkal és eredményekkel a magyar laboratóriumi medicina. 

A szakterületen az elmúlt években óriási technikai fejlődés történt, ebbe a magyar intézményeknek és vállalatoknak is be kell szállniuk és invesztálniuk. A csütörtökön megrendezett országos konferencián, amelyet a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, a Borsod-Abaúj -Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, valamit a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara szervezett, Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, második alkalommal vendégeskedik ez az országos labordiagnosztikai konferencia Miskolcon. A vármegyei kórház arra törekszik, hogy a tudományos aktivitásban is az élen haladjon, ezért évente közel egy tucat országos és legalább kettő-négy európai szintű kongresszus szervezésében vesznek részt. 

„A tudományos szint mindig fölötte jár a napi betegellátás színvonalának. Ebből adódóan irányt mutat számunkra, hogy az ellátást milyen irányba kell fejlesztenünk. Minden betegellátás alapját a diagnosztikai eljárások képezik. Ezek egyik ága a labordiagnosztika, a másik a képalkotó diagnosztika és az ultrahangvizsgálat. Ezeken alapul az orvosi döntéshozatal, illetve az operatív tevékenység. Ez a konferencia szakmailag tehát egy alapvetően fontos témát jár körül” – tudatta a főigazgató.

Fodor Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Laboratóriumi Medicina Osztályának osztályvezetője arról beszélt, hogy tavaly májusban már találkoztak itt a szakterületen dolgozók és beszélgettek a laboratóriumi medicina jövőjéről. Kiemelte, ebben az évben a jelenéről ejtenek szót. „Bízom benne, hogy jövőre nem a múltjáról esik majd szó” – fogalmazott köszöntőjében az osztályvezető. Hozzátette: „Van miről beszélni, hiszen az elmúlt egy-másfél évben nagyon sok minden történt. Ugyanakkor rengeteg kérdés is felmerült, mert felhasználói szinten ezekből a változásokból kevés dolog érzékelhető. A szakmai nap előadásainak témái átfogják a laboratóriumi analitikai munka teljes spektrumát, kiterjednek az ellátásszervezésre és aktuális szakmapolitikai kérdésekre is.”

„Orvosképző klinika híján mi a Miskolci Egyetem interdiszciplináris lehetőségeire tudtunk támaszkodni. Erre építettük föl fejlesztési stratégiánkat, amely ütőképes és versenyképes, hiszen szemöldökgerendájára a diagnosztika van felszögelve. A Miskolci Egyetem technológiai központú egyetem és mi megláttuk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek a műszaki karok irányába mutatnak. A digitalizáció, a digitális és műszaki kompetenciák egészségipari fejlesztése és hasznosítása irányába határoztuk meg jövőképünket” – mutatott rá Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja. Sikerként említette, hogy ebben az évben sikerült az egészségügyi mérnök mesterképzést elindítaniuk a Gépészmérnöki és Informatikai Karral közösen, amelynek fő specializációja a képalkotó diagnosztika. „Személyes sikernek könyvelem el, hogy a labordiagnosztikai analitikus felsőoktatási szakképzést minden évben növekvő hallgatói létszámmal tudjuk elindítani” – emelte ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!