Ugrás a tartalomra

Látássérült látogatók fogadására készítették fel a múzeum munkatársait

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 26. szerda 20:42
Tegyük láthatóvá a múzeumot címmel indult program, melynek célja, hogy élvezhetőbb tárlatok szülessenek a látássérültek számára is a jövőben.

Múzeumokat és kiállítóhelyeket látogattak meg a Látás-Mód Alapítvány munkatársai, és olyan műhelymunkákat tartottak, amelyeken keresztül bemutatták, mivel bővíthetők a látássérült személyek számára a különböző tárlatok által kínált élmények. A résztvevő intézmények között a megyében működő számos múzeum mellett vár, kastély és élménypark is szerepelt. A program 2019 szeptemberében indult, a projektzáró eseményt augusztus 26-án, szerdán tartották a Herman Ottó Múzeum Központi Épületében.

- A múzeum szakmai partnerséget vállalt a programban – mondta lapunknak Marosi Ágnes múzeumpedagógus. – Egy olyan műhelymunka-sorozatról beszélünk lényegében, ahol a Látás-Mód Alapítvány munkatársai az általunk szervezett 10 helyszínre látogattak el a megyében. Összesen 19 intézmény 107 munkatársa vett részt a munkában.

Az alapítvány szakemberei elmondták a műhelymunkákon azt is, milyen típusú látássérüléssel élnek emberek, és ezek közül melyekkel találkozhatnak nagyobb részben a múzeumok és tárlatok dolgozói. Elmélyültek a segítségnyújtás módjaiban, megismerkedtek a megfelelő kommunikációs lehetőségekkel.

- Az alapítvány emberei minden helyszínre vittek szimulációs eszközöket, amiket kipróbálhattak a szakmai munkatársak, így megtapasztalhatták, hogy különböző szembetegségekkel egy-egy látogató hogyan éli meg a kiállítást.

Marosi Ágnes elmondta azt is, a cél, hogy több érzékszervre is hasson egy kiállítás.

- A múzeumokban kölcsönözhető hangos tárlatvezető eszköz mellett érdemes odafigyelni, hogy megfelelő fényeket és betűméretet használjunk. A műhelymunkák során elhangzott az is, hogy hasznos, ha az épület makettje már a bejáratnál megjelenik. Ez megfogható, kitapogatható, így rendkívül jó támpontot ad a látássérültek számára abban, hogy az épületben hogyan tudnak közlekedni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!