Ugrás a tartalomra

A legfurcsább és legdrágább focivébé

Buzafalvi Győző
Utoljára módosítva
2022. november 19. szombat 11:36
Katarban kezdetét veszi vasárnap minden idők legdrágább és legfurcsább labdarúgó-világbajnoksága. A nyitómérkőzésen a házigazdák Ecuadorral játszanak.

Legfurcsább azért, mert nem a nyári tűző napfényben rendezik, hanem a nemzeti bajnokságok félidejében, az év utolsó két hónapjában. Erre még nem volt eddig példa, és az is kuriózum, hogy a mostani vébé az utolsó, amelyen 32 csapat lép pályára. 2026-ban már 48-ra nő a létszám, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó adja a helyszínt. Most 8 stadionban lesznek a mérkőzések, a legnagyobb befogadóképességű a Luszail Iconic, ahol 80 ezer néző szurkolhat kedvenceinek. Al-Rajjanban 3, Dohában 2 stadion fogadja a közönséget, további 1-1 helyszín: al-Hor és al-Vakrah.

Legdrágább azért a katari vb, mivel összköltsége 220 milliárd dollár, a 2014-es brazíliai "csak" 15 milliárd dollár, a legutóbbi, az oroszországi pedig mindössze 11.6 milliárd volt. Hogy megtérül-e a gigantikus befektetés? A mérleg ideje még messze van, mindenesetre már 3 milliónál is több jegy kelt el, az előrejelzések szerint 1.2 millió látogató érkezik, a legtöbben az Egyesült Államokból és Szaúd-Arábiából.

A földkerekség focirajongói már hetek óta találgatják, hogy ki nyeri a vébét. A népi társasjátékban igen sokan vesznek részt, mert a labdarúgáshoz mindenki ért. Aki elhallgatja most a véleményét, az persze utólag nagyon okos, mivel ő már régen megfejtette a rejtvényt, csak nem adta közre. Két olyan embert kértünk fel esélylatolgatásra, akik a DVTK-t erősítették korábban és edzői rutinnal is rendelkeznek.

Huszák Géza szerint új helyzet van, mivel bajnokság közben zajlik a vébé. Nem tudni a sorozatmeccsek miatt a játékosok milyen formában kezdik a katari szereplést. Az is befolyásolja az eredményeket, melyik válogatottból hiányoznak majd klasszisaik sérülés miatt. Az biztos, most is lesz meglepetéscsapat, de hogy ez melyik, azt a delphoi jósdában se tudják megmondani. A brazilok mindig esélyesek, adósak is maguknak, hiszen 20 éve nyertek legutóbb. Az argentinok is bizonyára mindent elkövetnek majd, hogy világsztárjuknak, Messinek végre, utoljára legyen egy vb aranyérme is. Európa azonban előrébb jár, a dél-amerikai sztárok az öreg kontinensen fociznak. A franciák, a németek, az angolok, a spanyolok és a hollandok közül bármelyikük akár döntőbe is kerülhet. Kolumbia is lehet sötét ló, az afrikaiak közül pedig bárki, róluk a leghiányosabbak az ismereteink. Eltelik a csoportkör, utána kiegyensúlyozottabb, de egyben bizonytalanabb kimenetelű találkozók jönnek.

Kutasi László szerint a labdarúgás mindig a szerencsejáték része. Rengeteg a befolyásoló tényező, ami nem látható előre: ki hogy reagál a melegre, a száraz levegőre. Sok mindentől függ, milyen napot fognak ki a játékvezetők, tehát a valószínűség-számítás témakörébe tartozik, nagy a lutri, ezért nem bocsátkoznék jóslásokba. Átalakulások vannak a válogatott csapatoknál, mindenhol fejlődés tapasztalható. Kevés mérkőzést látunk, amiből lehetne következtetni. Nem akarom a lécet sehová tenni, a megérdemelt helyen legyen, ezt szeretném. Nekem a brazilos, a sokpasszos játék tetszik, ahol a focisták élvezik, amit csinálnak, nem csak küzdenek, ez kevés. A játékos mentalitásért nézem a tévémeccseket, ilyen a spanyol és a holland is. A végső győztes az lesz, amelyik élvezi is a játékot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!