Ugrás a tartalomra

Leszállóágban a harmadik hullám, de az indiai mutáns már a szomszédban van

index.hu
Utoljára módosítva
2021. május 04. kedd 12:11
Nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban, és okozhat meglepetéseket – jelentette ki György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Azt is mondta, hogy az oltásoknál elérkeztünk az egyéni felelősségek szakaszába.

Minél többen veszik fel az oltást, annál gyorsabban túl leszünk a járványon, annál gyorsabban szabadulhatunk – mondta az államtitkár, majd bejelentette, hogy hamarosan 200 ezer Szputnyik V vakcina is elérhető lesz az interneten foglalók számára, de csak azok kaphatják meg az orosz vakcinát, akik a foglalásról SMS-t kapnak. György István ismertette, hogy több mint 330 ezer Pfizer-vakcina is érkezett, ennek nagy része a második körös oltáshoz szükséges. A megmaradt Pfizer-vakcinával a 16–18 éveseket fogják oltani.

A 16-18 éves korosztálynak is regisztrálnia kell, legkésőbb május 7-ig, mert csak érvényes regisztrációval lehet időpontot foglalni a jövő hét második felére tervezett oltásokra – közölte.

Beszámolt arról is, hogy szintén a héten érkezik Moderna-vakcina, valamint elkezdik az oltást a Janssen egydózisú oltóanyagával is a honvédségi oltóbuszokon.

A harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, eredményes a küzdelem, a járványügyi adatok folyamatosan javuljanak – tette hozzá Müller Cecília országos tisztifőorvos. Figyelmeztetett is egyben: a számok arra figyelmeztetnek azonban minket, hogy a járványnak nincs vége. Továbbra is a brit vírusváltozat dominál, és súlyos megbetegedéseket okoz.

Hangsúlyozta: minden óvatosság megkövetelt a továbbiakban is, és nemcsak azok számára, akik oltottak vagy nem oltottak – mindenkinek egyenlő arányban kell hozzájárulnia a védekezéshez. „Felelősséggel tartozunk egymás iránt” – emelte ki.

További hírek

Olvasnivaló