Ugrás a tartalomra

Magyarok kenyere - Ukrajnába is jut majd búza

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. július 13. szerda 12:09
Gyermekétkeztetéssel és családsegítéssel foglalkozó szervezeteknek gyűjtik idén a búzát a Magyarok kenyere című program szervezői. Már várják a felajánlásokat, amiből jut majd külhoni magyaroknak is - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit szerdán tartottak a programban együttműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezeténél.
Fotók: Horváth Csongor

A program sikerét, az összefogás erejét mutatja, hogy míg az első évben, 2011-ben 10 mázsa búza gyűlt össze, addig tavaly már közel 1 ezer tonnát ajánlottak fel karitatív célra a magyar gazdák. Az egész országra, sőt a világ magyarságára kiterjedő gyűjtést a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködve szervezi és koordinálja.

A NAK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének Csabai kapuban található igazgatóságán szerdán sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy a program Péter, Pál napján elindult, és megyeszerte több ponton várják a felajánlott búzát.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program mottója ("Egy kenyéren vagyunk") a NAK megyei elnökétől származik. Taskó József elmondta, 2021-ben mintegy 46 tonna búza gyűlt össze a megyében, ezt a számot szeretnék idén is elérni, ha lehet, meghaladni. Több mint egytucat szervezetnek gyűjtenek, ezek zömében gyermekétkeztetéssel és családsegítéssel foglalkozó alapítványok, egyesületek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei akció idei külhoni kedvezményezettje a szlovákiai Szepsi városa, a búza többi része az országos "közösbe" kerül be, amiből jut majd a Böjte Csaba nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, illetve ukrajnai településeknek is.

- Szeretnénk, ha minél többen segítenék a kezdeményezést - tette hozzá Taskó József.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő kiemelte, a program a nemzeti összetartozás egyik szimbóluma. A mostani, háborús, energiaválsággal terhelt időben - emelte ki - különösen aktuális és fontos az összefogás.

A megye nyolc gyűjtőpontján - Szendrőben, Mérán, Hercegkúton, Szerencsen, Gesztelyben, Mezőkövesden, Mezőcsáton, valamint Tiszakeszin - augusztus 20-áig várják a felajánlásokat, majd szeptemberben, Göncön tartják az adományozó ünnepet. A település polgármestere, Vinter István a sajtótájékoztatón elmondta, megtiszteltetés számukra, hogy a program záróeseményének házigazdája lehet Gönc.

További hírek

Olvasnivaló