Ugrás a tartalomra

Megdöbbentő látvány a Viktória-vízesés! Szinte teljesen kiszáradt ez a természeti csoda

magyarmezogazdasag.hu
Utoljára módosítva
2019. december 13. péntek 13:11
A Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés hatalmas víztömegéből mára szinte semmi sem maradt. Kérdés, hogy a természeti csodát fenyegető veszély a klímaváltozással hozható-e összefüggésbe...

A vízesés Zambia és Zimbabwe között helyezkedik el. A Reuters által 2019 januárjában és decemberében készített felvételeket összehasonlítva látható, hogy jelentősen csökkentette a szárazság a vízesés kiterjedtségét – írja az Ecowatch. A vízesést egykor burjánzó, zöld növényzet ölelte körül, most leginkább a száraz, kihalt növényekben és a sziklákban lehet gyönyörködni a környéken.

Zambia elnöke, Edgar Chagwa Lungu szintén megosztott pár képet októberben a „kiszáradás felé tartó” vízesésről a Twitter oldalán.

„Ezek a képek a Viktória-vízesésről jó emlékeztetők arra, hogy mit tesz a klímaváltozás a környezetünkkel és a megélhetésünkkel” – írta a képekhez, hozzátéve: „kétségtelen, hogy az éghajlatváltozás leginkább a fejlődő országokat érinti, így Zambiát is, és ezek az országok engedhetik meg a legkevésbé maguknak annak következményeit."

A Reuters cikke szerint a vízesés áramlásának csökkenése az év száraz időszakaiban eddig is jellemző volt, azonban a térség elmúlt évszázadának legnagyobb szárazsága 2019-ben következett be, ami az utóbbi 25 év legalacsonyabb szintjére csökkentette a vízáramlatot. 

„Az előző években, nem volt ilyen mértékű a vízesés száradása. Ez az első alkalom, hogy ilyet látunk” – mondta Dominic Nyambe a Reuters-nek, aki kézműves termékeket árul turistáknak a vízesés Zambian felőli oldalán. Hozzátette: ez pedig az idegenforgalomra is hatással van – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Évtizedek óta lenyűgöző kilátást biztosított a turisták számára, ahogy a Zambézi folyó vize 100 méter mélységbe zuhant. A Viktória-vízesés (Mosi-oa-Tunya) két ország: Zambia és Zimbabwe határán található. Helyi elnevezése a makololóktól származik: Mosi-oa-Tunya jelentése „mennydörgő gőzölgés” és „robajló füst”. A név onnan ered, hogy a víz száz méteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny egészíti ki. A Viktória vízesés 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon, közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989 óta az UNESCO-Világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül.

Jim Andrews, az AccuWeather meteorológusa kiemelte, nem köthető össze egyértelműen az idei szárazság a klímaváltozással. Harald Kling hidrológus, aki a Zambézi folyó szakértője, csakugyan azt hangsúlyozta, hogy nem lehet mindig a klímaváltozást okolni, amikor épp száraz évünk van. „Ha egyre rendszeresebbé válik, akkor mondhatjuk azt, igen, hogy ez talán klímaváltozás” – tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló