Ugrás a tartalomra

Meglepő adatokat hozott a Republikon felmérése: gyengült a Fidesz, több régi ellenzéki párt nem jutna be a parlamentbe

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 12. kedd 09:47
Bizonyos pártok erősödni tudtak a nyáron, mások olyannyira meggyengültek, hogy nem érik el a parlamentbe jutás küszöbét – derült ki a Republikon Intézet havi pártpreferencia felméréséből, amit a Telex hozott le először.

Mint kedd reggeli cikkükben írták, augusztusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az ellenzéki térfélen a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt növelni tudta a szavazótáborát júliushoz képest.

Kiemelik, hogy a Republikon havi pártpreferencia felméréseiben "nagyon rég szerepelt ilyen rosszul" a Fidesz: öt hónap alatt 6 százalékponttal csökkent a kormánypártok népszerűsége a pártválasztók körében, de a teljes népességen belül is 4 százalékpontot vesztettek.

A kormánypárt támogatottsága a teljes népességben mindenesetre jelenleg is 30 százalék, a pártválasztók között 42 százalék. Ez júliushoz képest a teljes népességben 1, a pártválasztók körében 2 százalékpontos veszteséget jelent.

A lap információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén a gazdasági nehézségeket jelölte meg a Fidesz népszerűségvesztésének fő okaiként.

A Republikon mérése szerint a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, de az ő népszerűségük is csökkent augusztusban. A teljes népesség körében most mért 12 százalékos eredményével 1 százalékpontot veszített a DK, a pártválasztók körében mért 17 százalékkal pedig 2-t.

Erősödött ellenben a Momentum és a Mi Hazánk. Donáth Annáék 7 százalékos eredményükkel a teljes népességben 1, a pártválasztók körében (10 százalék) 2 százalékponttal népszerűbbek, mint júliusban.

És tovább erősödött augusztusban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is: a teljes népesség körében 5, a pártválasztóknál 7 százalékon – azaz az 5 százalékos parlamenti küszöb felett – áll az MKKP.

Nem jutna be viszont a parlamentbe a Republikon felmérése szerint az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd sem, ha önállóan indulna a választáson. Míg a Jobbik és az LMP változatlanul 4-4 százalékos támogatottsággal bír mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, az MSZP támogatottsága csökkent augusztusban.

Az új pártoknak komoly potenciált jelenthetnek a bizonytalanok. Augusztusban a választók több mint negyedének (28 százalék) nem volt pártja.

(Telex.hu)

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!