Ugrás a tartalomra

Mérföldkövekhez érkezett a MIDÖK

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 11. szerda 18:33
Az idei Miskolc város napja a diákönkormányzat számára is különleges alkalom volt. Szintúgy közgyűlést tartottak, amelyen egyebek mellett egy jövőbeni ifjúsági közösségi tér létrehozásáról és a MIDÖK strukturális átalakulásáról is szó volt.

Kezdésként Rőczei Laura, a Miskolc Városi Diákönkormányzat aktuális elnöke számolt be a 26 tagiskolát számláló szervezet eddigi fontosabb történéseiről, például annak létrejöttéről és az ahhoz vezető útról.

A beszámoló részeként az elnök felidézte, hogy milyen programokat szerveztek a miskolci diákság számára, illetve milyen történésekhez csatlakoztak.

Hudák Lilla diákpolgármester; Fotók: Juhász Ákos

A felsorolás részeként a jövőbeni programokról is kaptak ismertetést a megjelent diákképviselők: a Kamaszfesztivál május végén várja őket – erről Hudák Lilla diákpolgármester bővebb tájékoztatást adott később –, míg az Első Miskolci Diákbál június végén az év egyik legnagyobb volumenű diákprojektjének ígérkezik.

Végezetül a MIDÖK életében történő részvételre biztatta a diáktársakat a levezető elnök hangsúlyozva, hogy a szervezet működése az ő érdeküket is szolgálja.

A beszámolást Varga Boglárka és Kovács Patrik elnökségi tagok folytatták, ők a május 6. és 8. között megvalósult I. Miskolci Ötletmaratonon megélt tapasztalatokról meséltek. Másokkal kiegészülve azt az ötletet képviselték a rendezvényen, hogy a város ifjúságának legyen egy saját ifjúsági közösségi tere.

Ehhez Veres Pál polgármester vállalta, hogy az önkormányzat helyet talál a kezdeményezésnek. Az elnökségi tagok elmondása szerint erről jövő héten már egyeztetések indulnak meg. Mindemellett a polgármester saját mecénási alapjából 100 000 forintot ajánlott fel a berendezésére, míg az alapvetően kertépítéssel foglalkozó Dr. Park nevű helyi cég 50 000 forinttal támogatja az otthonosabbá tételét.

Szarka Dénes ifjúságpolitikai tanácsnok

Ezt követően Szarka Dénes ifjúságpolitikai tanácsnok felidézte, hogy az önkormányzat milyen célok mentén állt be a MIDÖK mögé, majd a beszámolókra reflektált. „Biztatok mindenkit, hogy csak így tovább, és így adjátok majd át a stafétát a következő MIDÖK-ös csapatnak” – mint mondta.

Arra is bátorította a fiatalokat, hogy „ne hagyják magukat”, álljanak ki az érdekeik mellett, képviseljék diáktársaikat. Valamint ő is kitért arra, hogy az ifjúsági közösségi tér megvalósulása egy mérföldkő lesz, ami mögött nagyon sok munka áll.

Szarka Dénes ezt követően felvezette, hogy a Központ Ifjúsági Egyesület – amely eddig is támogatta a MIDÖK-öt – szakmai hátteret biztosít majd a közösségi tér és maga a diákönkormányzat működéséhez.

Varga Boglárka, MIDÖK-alelnök

„Láthatóan egy jó közösség alakult ki, amihez jó csatlakozni. Vigyétek hírét a MIDÖK-nek, hogy minél többen csatlakozzanak hozzá” – zárta gondolatait az ifjúságpolitikai tanácsnok.

Az említett Központ Ifjúsági Egyesület több városban támogatja a helyi diákönkormányzatok működését. Bálega János stratégiai vezető a várható strukturális átalakulást ismertette.

Miskolcon az önkormányzat továbbra is támogatja a MIDÖK-öt, de átalakul – kezdte kifejteni. „A Miskolc Városi Diákönkormányzat olyan szakmai támogatást kap, ami 0-24 óráig elérhető, a hét minden napján. A szakemberek a rendelkezésetekre állnak majd” – folytatta

Bálega János, Központ Ifjúsági Egyesület

Tervezik erősíteni a szervezet érdekképviseleti és –érvényesítési szerepét az eddigi programszervező láb mellett. „Fontos, hogy a helyi diákság véleményét becsatornázzuk a működésbe” – magyarázta.

A jogi keretekben is változás következik. Mivel a MIDÖK nem egy jogi entitás, ezért sok lehetőségtől – például pályázatoktól – elesik. A Központ Ifjúsági Egyesület mostantól biztosítja majd az ehhez szükséges jogi hátteret.

Az egyesület anyagi források szervezésében, stabil pénzügyi háttér felállításában is fontos szerepet tölt majd be. „Szuper, hogy lesz egy ifjúsági közösségi tér, de azt fent is kell tartani” – hozta az aktuális példát Bálega János.

Kérdések hiányában ezt követően az ülés véget ért, a diákok pedig írott javaslataikat bedobhatták a MIDÖK „ötletládájába”.

További hírek

Olvasnivaló