Ugrás a tartalomra

Mesés festmények egy mesés kiállításon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. augusztus 03. szerda 17:16
Balogh Balázs András, Oláh Jolán és Balázs Kitti alkotásait mutatja be az a tárlat, ami kedden délután, a Teatrom Fesztivál keretében nyílt meg a Városházán. 
TeátRom-Mesés örökség című kiállítás megnyitó - Horváth Csongor képgalériája


Mesés örökség címmel nyílt generációs tárlat Balogh Balázs András, Oláh Jolán és Balázs Kitti műveiből kedden, a Városháza előcsarnokában. A Teatrom Fesztivál részeként megvalósult tárlat a Kugler Szalon Galéria gyűjteményének alkotásait vonultatja föl.

- A roma művészet és roma képzőművészet egy olyan integrált része az ország és Miskolc képzőművészeti életének, melyet szeretünk, és szívesen látunk mindig - kezdte nyitóbeszédét a város közművelődési és turisztikai tanácsnoka. Borkuti László úgy fogalmazott: Miskolcnak is van egy neves roma képzőművésze, Horváth Jánosnak éppen a múlt hónapban jelent meg könyve.

Borkuti László. Fotó: Horváth Csongor


 "Ahogy végignéztem ezt a kiállítást, rengeteg emlék kavargott bennem, hiszen magam is foglalkoztam képzőművészettel, de családunkban ezen a téren legtehetségesebb az unokám. Ez a kiállítás is a nagyszülők indította ihlet alapján végül az unoka művészetében teljesedik ki” – mondta a tanácsnok, aki hozzátette, a roma képzőművészettel kapcsolatban hosszú évtizedek óta elkötelezett, és Balázs János művészetéhez kötődik.

A kiállított alkotásokról Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott munkatársa, a romagyűjtemény egyik megalkotója beszélt a minap.hu-nak. „Balogh Balázs András és Oláh Jolán művészete képileg tűz és víz. Előbbi a legszegényebb körülmények között élő cigányok életét, annak szomorúságát, nyomorúságát ábrázolja, utóbbi pedig a vidámságra, a boldogságra és a családi kapcsolatokra fókuszált. Az azonban közös képeikben, hogy azok egyfajta mesevilágba kalauzolják el a műértőket, és ezt a vonalat folytatja unokájuk művészete is" - mondta. 

Balázs Kitti festőművész lapunknak elmondta, hatéves kora óta érdekelte a festészet, tény viszont az is, hogy mivel iskoláiban tudták, kik a felmenői, kiemelten foglalkoztak vele, hogy kiteljesedhessen a képzőművészetben. 

- Számomra nagyon nagy öröm, hogy a festményeim egy kiállításon jelenhetnek meg a nagyszüleim alkotásaival itt Miskolcon. Ők ugyan nem láthatták ezeket a képeket, mégis valahogy azt érzem egy-egy ilyen tárlaton, hogy együtt vagyok velük, és így kicsit olyan, mintha ők is itt lennének az érdeklődők között – mondta. 

TeatRom Fesztivál hétfői programjai képekben - Mocsári László képgalériája


A tárlat augusztus 17-éig tekinthető meg a Városháza előcsarnokában. A TeátRom Fesztivál programjai egyébként napok óta tartanak. Hétfőn Miskolcon több helyszínen, Lyukóbányán a közösségi házban, a Bábonyi bércen, a Számozott utcákban és a Tetemváron is voltak programok, de kedden sem csak a kiállítást tartogatta a fesztivál a miskolciaknak: a Szinva teraszon és a Helynekemben színházi és zenés programokkal várják az érdeklődőket. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!