Ugrás a tartalomra

Miért nem jön a mentő, ha hívom?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 17. szerda 11:47
Az utóbbi években a széles körű nyilvánosság elé kerültek a mentőszolgálat működési problémái. A Telex arra kért néhány szakértőt, hogy segítsen megérteni az összetett problémát, ami miatt néha nem jön a mentő, amikor nagy szükség lenne rá.

Az egytől háromig terjedő skálán második, tehát súlyos, de közvetlen életveszélyt nem jelentő esetként sorolták be azt a május 10-i telefonhívást, amelyben Gálvölgyi János családja kért segítséget az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) központjától. Végül 50 perc elteltével sem érkezett mentőautó a légzési nehézségekkel küzdő, akadozó beszédű színész otthonához, ezért gyerekei vitték be a kórházba, ahol súlyos állapotban került intenzív osztályra, és jelenleg is ott kezelik. A mentők mulasztottak, Gálvölgyihez eset- vagy rohamkocsit kellett volna küldeni. Az ügyben indított belső vizsgálat lezárult, a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz, az első hivatalos nyilatkozatok szerint pedig a mentésirányító tévesen határozta meg az eset súlyosságát - írja a Telex

A működési anomáliákkal kapcsolatban két, neve elhallgatását kérő, korábbi mentésirányítási szakembertől, illetve a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségétől (MOMSZ) kapott információkat a hírportál, de megkeresták az Országos Mentőszolgálatot is, amely rengeteg érdekes információt osztott meg velük.

- A mentésirányítókhoz olykor minden tizedik másodpercben újabb hívás érkezik. Közép-Magyarország régió hazánk legnagyobb esetszámú területe. A napi átlagosan mintegy 3200 mentő-riasztásból közel 1000 eset itt történik. 

- Tipikus probléma, amikor az irányított kérdésekre kapott válaszok alapján még mindig nehéz meghatározni egy eset súlyosságát, ezért folytatni kell a kikérdezést.

- Az Egységes Segélyhívó Rendszer 2014-es bevezetésétől 2017 végéig összesen fogadott mintegy 17 millió hívásból 11 millió, vagyis közel hetven százalék trágárság, telefontréfa, véletlen hívás volt, azaz semmilyen intézkedést nem igényelt.

- Sokan nem tudják, mikor kell mentőt hívni és mikor elég az orvosi ügyelethez fordulni, esetleg otthoni módszerekkel enyhíteni egy beteg panaszain, majd másnap felkeresni a háziorvost.

- A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint az utóbbi években általánossá vált, hogy a mentésben dolgozók, tehát a mentőautók személyzete és a hívásokat kezelő irányítók túlterheltek, ami a szolgáltatás minőségét veszélyezteti.

A teljes cikk ITT olvasható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!