Ugrás a tartalomra

Milliárdos tartozások, tízmillióval kevesebb utas

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 26. szerda 07:55
Fenntartható és finanszírozható legyen, valamint összhangban álljon a város költségvetésével – ezek voltak az MVK Zrt. legfontosabb célkitűzései az üzleti terv összeállításánál. Demeter Péter vezérigazgatónak volt már korábban, tavaly nyáron is egy javaslata a cég konszolidációjára, de azt az előző városvezetés elvetette. Most azonban már nem lehet halogatni az átalakítást, éppen ezért a miskolci közösségi közlekedés átalakításáról szóló előterjesztést a csütörtöki közgyűlésen tárgyalják a képviselők. Az MVK vezérigazgatója szerint két területen elkerülhetetlen a változtatás.
Fotó: Juhász Ákos

- Mintegy fél milliárd forint pluszforrást jelenthet az MVK-nak éves szinten, hogy észszerűsítjük a busz- és villamosjáratok számát, valamint, hogy változtatunk a jegy- és bérletárakon – mondja Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója.

Kihasználatlan járatok

- Csúcsidőszakban nem lesz változás, de a második negyedévtől szombaton is vasárnapi menetrend lép érvénybe, valamint megszüntetik a 38-as és a 290-es autóbuszjáratot. A 69-es helyett pedig az 1-es járművek közlekednek Berekaljára – hangsúlyozza Demeter Péter.  

Most újra a kihasználatlan járatokhoz nyúlnak hozzá, ezzel is csökkentve a költségeket.

– A decemberi változtatások hatásait megvizsgáltuk, és figyeltük a lakossági visszajelzéseket is. Kevés panasz érkezett hozzánk ezzel kapcsolatban – emelte ki.

Nyolc éve nem változtak az árak

Míg korábban egy év alatt 90 millió utast szállított a vállalat, mostanra ez a szám 10 millióval csökkent. A demográfiai adatok is azt mutatják, hogy Miskolc lakossága 154 ezerre apadt.

Eközben pedig nőttek a költségek, a szolgáltatások ára húsz százalékkal került többe, ezek nem jelentek meg a jegyárakban. Az elmúlt időszakban az átlagbérek is nőttek, ugyanakkor 2012. óta nem változtak a jegy- és bérletárak. – Igyekszünk a miskolci lakosság „teherbíró képességének” figyelembe vételével változtatni az árakon. Az emelés átlagosan 10 százalékos, de ez még mindig olcsóbb, mint Debrecenben, Szegeden vagy Pécsett. Nekünk ráadásul van Miskolc Kártyánk, ami 10 százalékos kedvezményt jelent – emelte ki.

Fejlesztenek is

A vezérigazgató emlékeztetett: a korábbi beszerzéseknek köszönhetően a villamosok átlagéletkora jelentősen, 17-ről 5,5 évre csökkent. A buszok átlagosan 8 évesek, de itt további „fiatalítás” várható.

– A Modern városok programban a még meglévő 70 dízel autóbuszt szeretnénk lecserélni új, korszerű CNG-járművekre. Saját forrásból pedig 5 gázüzemű midibuszt veszünk. Ezeknek a járműveknek jóval kisebb az üzemeltetési költsége, mint a dízeleké, így további megtakarítást tudunk elérni – hangsúlyozta.

Az értékesítési rendszert is fejlesztik idén: jegyautomatákat helyeznek ki Miskolc húsz frekventált pontján. Budapest és Tatabánya után pedig harmadik magyar városként bevezetik a mobiljegyet.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!