Ugrás a tartalomra

Mindenki hozza el a szerelmét!

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. február 09. vasárnap 07:56
Szekeres Adrien február 15-én ad Valentin-napi koncertet a Művészetek Házában. Az énekesnő zenekarával együtt elhozza legismertebb, legszebb szerelmes dalait Miskolcra. A megható pillanatok mellett meglepetéssel is készül a közönségnek.

minap.hu: Több mint 20 év van már a háta mögött, 1997-ben jelent meg az első slágere. Milyen érzés volt, amikor először meghallotta a rádióban?

Szekeres Adrienn: Nagyon furcsa volt! Én egy vidéki lány vagyok, aki még az akkori kiadójába, a Sony Musicba is busszal járt, aztán hirtelen elkezdtek az emberek felismerni: a buszon egyszer megkérdezte tőlem valaki, hogy „nem te vagy az a lány, az Unisexből”? – ez nagyon fura volt. Igazából nagyon gyorsan lettünk országosan ismertek.

minap.hu: Ennyi idő alatt elég sok minden változik. A dalai, a stílusa, és a külseje is megváltozott. A zenei életben nagy bátorság kell ahhoz, hogy változtasson az ember?

Sz. A.: Tulajdonképpen ez nem változni merés, hanem ha tetszik, ha nem, változunk. Szeretnék valami lenyomatot adni arról a Szekeres Adriennről, aki azt a bizonyos albumot készíti. Éppen ezért teljesen más egy 24 éves Szekeres Adrienn, és egészen más albumot csinált az a Szekeres Adrienn, akinek volt 2 kislánya, meg férje, és elmúlt 30 éves. Azt gondolom, ez teljesen rendjén van. Egy művészember állandóan tele van gondolatokkal és érzésekkel, amelyek mindig újak, hiszen mindig rácsodálkozunk a világra, úgyhogy nagyon fontos szerintem, hogy a művészek éljenek, legyenek benne az életben, fontos, hogy tapasztaljanak, és aztán ezeket öntsék dalba, versbe, festményekbe.

minap.hu: Nehezebb a 21. század közönségének alkotni?

Sz. A.: Én soha nem néztem, hogy milyen közönségnek alkotok. Igyekszem azokhoz szólni, akik hasonló lelkületűek, mint én, és ezek között van 18, 6, és 60 éves is. Pontosan amiatt, mert nem egy korszakra jellemző stílust jelent Szekeres Adrienn, hanem egy valamilyen mondanivalót, beállítottságot, lelki attitűdöt, vagy a világra való érzékenységet, és ez nem korfüggő.

minap.hu: Hogyan szeret jobban a színpadon állni: zenekarral, vagy egy szál mikrofonnal?

Sz. A.: Nagyon sok felállásban énekelek. Ez azt jelenti, hogy van egy zongorára hangolva című formációnk, ahol a zeneszerző férjem, Kiss Gábor kísér zongorán, és ennek nagyon bensőséges hangulata van, ez az egyik kedvencem. De van szimfonikus zenekaros felállás is: legutóbb a MÁV Szimfonikusokkal énekeltem a Müpaban januárban. Ez is nagyon különleges, és ritkán adatik meg egy popénekesnőnek. Bizonyos dolgok fixek, például azok a dalok, amiket Miskolcon is fogok énekelni, viszonylag régen íródtak, és már nagyon sokszor játszottuk, mégis tudunk benne valami újat mutatni.

minap.hu: Melyek voltak azok a pontjai a pályájának, amelyek nélkül nem lenne az a Szekeres Adrienn, aki ma?

Sz. A.: Én nagyon szeretem ezt az egészet, ami velem történt. Ha nagyon fontos pontokat kell mondani, akkor például az unisexes évek, hiszen akkor ismertem meg a férjemet is, és akkor ismert meg az ország egy mindenkitől különböző énekhangot – legalábbis nagyon sokan azt mondták, hogy megszólalt egy hang a rádióban, amihez hasonlót eddig nem hallottak. Aztán fontos volt, amikor megszületett az Olyan, mint te című dal, amikor a duettek elkészültek Dobrády Ákossal, és Gáspár Lacival, de nagyon fontos például, amikor elkezdtem az adventi koncerteket, a templomos turnékat, és a szimfonikus koncertek is nagyon meghatározóak.

minap.hu: Mondhatjuk, hogy már olyan rutinja van a színpadi létben, hogy nem is izgul a koncertek előtt?

Sz. A.: Jaj, sajnos ezt nem lehet mondani. És ez nem rutin, hanem még mindig fontos nekem, még mindig drukkolok. Nem is azért, hogy el tudjam énekelni a dalokat, hanem azért, hogy találjuk meg a közönséggel egymást, hogy ők érezzenek rá minél hamarabb arra, milyen Szekeres Adrienn, és vegyék a poénokat, mert akármilyen furcsa, de szoktam viccelődni.

minap.hu: Mi lehet annak a titka, hogy valaki 20 után is fennmarad a poptudatban?

Sz.A.: Ezer titok van, és nyilván nincs két ugyanolyan előadó. Mindig azt mondom, hogy a mi generációnk nehéz helyzetben van. Mert nem vagyunk a „nagy öregek”, és nem is vagyunk a Megasztárban és X-faktorban befutott generáció. A kettő között lettünk otthagyva, amikor már beömlött a külföldi zene Magyarországra. Hogy mi a titok, azt én nem tudom megmondani. Én csak azt tudom, amihez igyekszem tartani magam. Két dologban hiszek nagyon, az egyik az önazonosság, hogy soha sem akartam másmilyen lenni, mint amilyen vagyok, a másik pedig, hogy én hiszek abban, hogy ez egy szakma. Tehát, az tud fennmaradni, aki tudja, ismeri ezt a szakmát. Persze ma már ez sem feltétlenül igaz… Én nagyon sok munkát tettem abba, hogy énekesnő legyek: nagyon sokat tanultam, és tanulok azért a mai napig, hogy fel tudok állni a színpadra, és egy Puccini áriát el tudok énekelni. Vigyázok a hangomra, tanultam színházi alapismereteket, beszédtechnikát, színházi jelenlétet. Számomra nagyon nagy elismerés volt, amikor Balikó Tamás azt mondta, minden mozdulatom, amit a színpadon teszek, indokolt és harmonikus. Ilyen pici dolgokban rejlik a titok, amelyek egységgé válnak.

minap.hu: Mennyire nehéz összeegyeztetni a karriert az anyasággal?

Sz. A.: Szerintem erről Magyarországon nagyon sok nő tudna beszélni. Ez egy nagyon szép kihívás, multitasking üzemmódban működünk. Kell hozzá egy jó férj, meg egy támogató, szerető család.

minap.hu: … ha már család és párkapcsolat: hozzánk, Miskolcra egy Valentin-napi koncerttel érkezik a Művészetek Házába, február 15-én. Mit üzenne a miskolciaknak?

Sz. A.: Mindenképpen hozzák el a szerelmüket február 15-én, ha szeretnének egy romantikus estét együtt tölteni, mert természetesen romantikus dalok lesznek, hiszen Szekeres Adrienn önmagában is egy olyan előadó, akiről általában mindenkinek a romantika jut eszébe. Elhozom a legismertebb, legszebb dalaimat ebből a témából, jön a zenekarom is, úgyhogy remélem, hogy lesznek majd megható pillanatai az estnek. Készülök még egy meglepetéssel, amit soha, sehol nem énekeltem még el: egy nagyon szép dallal.

Köszönjük!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!