Ugrás a tartalomra

Mindent a hatékony stresszkezelésről

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 09. kedd 15:32
Amikor elérkezik az érettségi vizsgák időszaka, akkor az egész család számára megterhelő lehet, főleg idegileg. Ezek a hetek sosem könnyűek, főleg, ha engedjük, hogy a stressz negatív hatásai elhatalmasodjanak rajtunk. Mindenkinek meg kell találnia azt a személyes megoldást, amely segíthet neki átlendülni ezen a nehéz időszakon. Ez egy komoly mérföldkő, hiszen akárhogy is nézzük, hatalmas a tét, egy jó érettségivel szinte bármilyen egyetemre bekerülhetünk. Éppen ezért fontos elejét venni a dolognak és idejében gondoskodni a hatékony stresszkezelési módszerek alkalmazásáról.

Ebben a cikkben olyan tippeket osztunk meg, amivel talán egy fokkal könnyebbé válik az érettségi időszaka.

Küzdjünk vagy sem?

A stresszről először az 1900-as évek elején beszéltek, amikor az osztrák-magyar származású, kanadai endokrinológus leírta, a stressz a szervezetünkre, valamint az alkalmazkodóképességünkre is hatással lehet. Ez egyfajta “küzdj vagy menekülj” reakció a szervezetünk részéről, aminek során több kortizolt és adrenalit termelünk, mint kellene. Egy kis mértékben még jól is jöhet, lehetnek előnyei, de többségében csak hátráltat bennünket. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa abban segít, hogy legalább ez a tárgy könnyebben menjen, ne kelljen a tételek részletes kidolgozásával foglalkozni. A kurzuson ugyanis kézhez kapjuk a vázlatokat, a fogalomlistát, valamint minden fontos információt, amivel sikeresen teljesíthetünk.

Más kérdés, hogy ha valaki annyira stresszes típus, akkor nála a szervezet védekezőképessége már rövid távon is károsodhat. A túl sok stressz számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet, többek között magas vérnyomást és szívbetegségeket okozhat. Nem beszélve a cukorbetegségről, valamint a gyomorfekélyről. Fontos tehát tudni kezelni a problémát, mielőtt még ezek kialakulnának.

Mik a tünetek?

A leggyakrabban a felgyorsult légzés, szívverés, a fejfájás, valamint az alvásproblémák okozhatnak gondokat. Az ingerültség, valamint a türelmetlenség szintén megjelenhet, ami teljesítménycsökkenéshez vezethet. Mondani sem kell, hogy ilyen állapotban képtelenség megfelelő módon tanulni, felkészülni egy-egy vizsgára. A szülőknek és a családtagoknak is arra kell törekedniük, hogy ezt az időszakot valamilyen megoldással megkönnyítsék a fiatalok számára.

Hogyan kezelhetjük?

A stresszt megszüntetni nem igazán lehet, kezelni viszont annál inkább. Sokat segíthet az időben történő, megfelelő minőségű alvás, az egészséges táplálkozás, a sport és a fizikai aktivitás. Emellett jó megoldást jelenthet a jóga és a meditáció, a mindfulness gyakorlatok végzése.

Ha mindez nem elég, akkor alakítsunk ki egy napirendet, legyen egy jó időbeosztásunk, ami sok terhet levehet a vállunkról. Kerüljük a közösségi médiát, a televíziót, a túl sok hírt, hiszen ezek mind befolyással lehetnek az alvásunkra. Talán mondani sem kell, hogy mennyire káros még a dohányzás és az alkoholfogyasztás, ami nem csak érettségi előtt okozhat problémákat.
 

További hírek

Olvasnivaló