Ugrás a tartalomra

Mintaértékű városfejlesztési program indul Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 15. szombat 18:57
A Hodobay-programról volt szó a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában, amelynek vendége Szopkó Tibor alpolgármester és Szunyogh László, a város főépítésze volt.
Fotók: Mocsári László

A legutóbbi miskolci közgyűlésen – március 30-án – a képviselők elfogadták a Hodobay-tervet. Ez Hodobay Sándor, a város egykori polgármesterének, a Nagy-Miskolc megálmodójának, az ingatlanfejlesztési programja, melyet Szopkó Tibor alpolgármester tömören fogalmazva komplex szemléletű városrehabilitációs és ingatlanfejlesztési programnak nevezett. 

Ennek nyomán eltűnnek majd a városból a tájsebek, a murvás parkolók, a nagyon rossz állapotban lévő ingatlanok, a romos házak, megújulnak a szimbolikus épületek, a város épített öröksége pedig fejlődni fog. „A program megvalósításával több évtizedes adósságát törleszti majd a városvezetés”– emelte ki az alpolgármester. Hozzátette: ez egy úttörő, modellértékű program, amely egy vármegyeszékhelyen sem valósult meg még eddig. 

A belvárosi épületek múltjáról Szunyogh László kifejtette, hogy annak ingatlanállománya a második világháborúig alakult ki. Miskolc polgári város volt a maga polgári miliőjével az 1920-as években, amit az ötvenes években meg akartak szüntetni. Több épületet le is bontottak, melyek helyére azonban nem építettek újakat. 
"A városlakókkal egyetértésben a központi épületek építészeti egységesítését szeretnénk megvalósítani, hogy mindannyian büszkék lehessünk Miskolcra, hiszen mindenkinek egy szép belváros a vágya" - fogalmazott Szunyogh László. 

Az épített környezet megújítása a magántőke szereplőinek, a lakosság és a különböző szakmák képviselőinek bevonásával történik majd - hangzott el a műsorban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!