Ugrás a tartalomra

Mire figyelj, amikor LED szalagot vásárolsz?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 16. szerda 12:24
Mire érdemes figyelni, amikor LED szalag vásárlását tervezed? Bizony jó lenne egy vásárlási útmutató annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozhasd meg. Jó lenne tudni, hogy milyen feszültséggel, teljesítménnyel rendelkezzen, vagy mi az az RGB szalag? 

A LED szalag vásárlási útmutatója most minden kérdésedre választ ad

A LEDLámpaház.hu oldalán kapható LED szalag népszerűsége az elmúlt évek során jelentős mértékben nőtt, ami nem véletlen. Az eladási adatok is arra utalnak, hogy korunk egyik legsokoldalúbban és legkreatívabban felhasználható fényforrásává vált. Bármekkora népszerűségnek is örvendenek, mégis sokaknak gondot okozhat a bőség zavarában a legoptimálisabb termék kiválasztása. 

Először is nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi is ez tulajdonképpen. A LED szalag egy olyan nyomtatott áramkörű nyáklap, aminek a felületére SMD LED-eket szereltek. Sokféle változata létezik, hiszen eltérő lehet mind a nyáklap, mind a chipek típusa. A szalag típusát még egy sor tényező befolyásolja: a nyáklap szélessége, a fényforrás színe és erőssége, az 1 méterre jutó chipek száma, valamint az IP-védettsége.
 
Feszültség és teljesítmény

Ezek a szalagok jellemzően 12V vagy 24V egyenáramú feszültségről működnek. Az üzembe helyezéshez tápegységet kell vásárolni. Lényeges, hogy mindig a megfelelő feszültségű (12V vagy 24V) tápegységet kell választanod, mert annak mindenképpen egyeznie kell a LED szalagéval!

A teljesítménye 4,8W-tól 35 W-ig is terjedhet. Ez méterenként kerül meghatározásra, azaz, hogy 1 méter szalagnak mekkora a teljesítménye. A tápegység teljesítményének kiválasztásánál ez szintén meghatározó tényező. A teljesítmény mellett fontos adat az is, hogy a szalagon méterenként hány darab chip van. A szalagok leggyakrabban 60 vagy 120 LED-et tartalmaznak méterenként. A chipek minél sűrűbben helyezkednek el egymás mellett, annál kevésbé látszanak a külön külön világító pontok, és annál homogénebb lesz a kibocsátott fény.
 
Színe és színhőmérséklet

A termék meghatározó tulajdonsága a színe valamint a színhőmérséklete. A fehér színű LED-ek esetén 3 színhőmérsékletet tudsz megkülönböztetni: van a meleg fehér, a természetes fehér és a hideg fehér. Ha egy modellel szeretnéd mindhárom színhőmérsékletet létrehozni, akkor a CCT szalagok lesznek a legmegfelelőbbek a számodra, mert ezek színhőmérséklete vezérelhető. Az RGB színes és vezérelhető - piros, zöld és kék chipet tartalmaz modulonként, ebből a három színből tudod az összes többi színt is kikeverni.

Védettség

Mint minden lámpatestnél, itt is lényeges, hogy milyen mértékben rendelkeznek védettséggel a por és a víz ellen. 

  • IP20: nem védettek sem a por, sem a pára vagy a víz ellen. 
  • IP65: teljes mértékig védettek por ellen és kisnyomású vízsugár ellen - kültéri használatra is alkalmasak. 
  • IP68: a por ellen teljesen védettek és a víz alatt is folyamatosan használhatóak köszönhetően a dupla burkolásának.

Vásárolj te is LED szalagokat!
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!