Ugrás a tartalomra

Miskolc elkötelezett a klímasemlegesség missziójában 

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 04. hétfő 16:42
Miskolc számára kiemelkedő lehetőség, hogy bekerült az Európia Unió azon száz városa közé, amelyek részt vehetnek a klímasemleges és intelligens városok missziójában – derült ki a Városházán hétfőn délután megtartott tematikus előadásokon. 
Fotó: Mocsári László

A rendezvényre annak apropóján kerülhetett sor, hogy Miskolcra látogatott az Európai Unió által megbízott NetZeroCities képviselője, aki Miskolc projektjéért is felelős. Jakob Stolt a klímaátállás lehetőségeiről és feltételeiről elmondott beszédében hangsúlyozta: a borsodi vármegyeszékhely annak a száztizenkét európai városnak a közösségéhez csatlakozott tavaly, mely vállalta, hogy 2030-ra klímasemlegessé váljon, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszafogását és az elnyelőkapacitások bővítését jelenti.

A szakember hozzátette: a „Nettózéró” eléréséhez az önkormányzat és a városi intézmények mellett a gazdasági társaságoknak és a lakosságnak is aktívan tennie kell ahhoz, hogy elérjük a klímaváltozás lelassításához szükséges klímacélt és a következő nemzedékek számára fenntartsuk egy élhető, egészséges jövő lehetőségét. Mint azt kifejtette: nem csupán az Európai Uniótól és a városvezetéstől kell várni a megoldást – a város lakosságának is tennie kell. Kifejezetten – húzta alá a city advisor – a felnövekvő generációk számára kell tudatosítanunk a szemléletet. 

A közgyűlési teremben tartott előadást megelőzően Veres Pál nyitóbeszédében rámutatott: az otthonunkat jelentő Szinva völgyének élhető és jó minőségű adottságait kötelességünk megőrizni. A városvezető szerint a környezeti, társadalmi és gazdasági egyensúlyt fenntartását szem előtt tartva kell kiaknáznunk azokat az adottságokat, melyek rendelkezésünkre állnak. Ennek jegyében – ecsetelte a polgármester – adja több mint felét a MIHŐ-nek a geotermikus energia, illetve rajzolták meg az utóbbi időszakban Miskolc energiatérképét, és tesznek azért, hogy a város napelem-rendszere bővüljön. Veres Pál a miskolciak, a partnerségbe bevont cégek és a Miskolci Egyetem tudását méltatva fogalmazott úgy, hogy ez nem csupán az önkormányzat missziója.

Varga Andrea ehhez kapcsolódva figyelmeztetett arra, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárás kézzel fogható károkat okoz szűken vett környezetünkben is, ha a kiszáradt fenyőinkre és tujáinkra gondolunk. Az alpolgármester úgy vélekedett, mindnyájunk felelőssége, hogy felismerjük: az megváltozó klímához történő adaptációban komoly szerep hárul ránk. Ennek alapján – részletezte Varga Andrea – a városháza klímanagyköveteket jelölt ki, és a részvételi költségvetésben és az ötletmaraton során is nagy hangsúlyt fektetett a zöld ötletek fogadására és megvalósítására. Hozzátette, a Szinva „zöld folyosóvá” tétele is ehhez a misszióhoz kapcsolódó hosszú távú projektje a városvezetésnek. 

Végezetül Márton Ádám klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott a Városi Klímaszerződésről beszélve elmondta: a karbonsemlegességi cél, az éghajlatváltozás mérséklése, éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a vízi erőforrások fenntartható használata és védelme (Bükki-karszt), a körforgásos gazdaságra való áttérés, a szennyezés megelőzése és csökkentése, valamint a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme és helyreállítása a legfőbb támpontok a küzdelemben. Miskolc a projekt keretében az elkövetkező hetekben elkészíti azt az akciótervet, melybe igyekeznek minél többeket bevonni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!