Ugrás a tartalomra

„Miskolc mindig képes volt egységben gondolkodni!”

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. augusztus 20. csütörtök 21:07
Az összefogás, a párbeszéd és a közös gondolkodás fontosságáról beszélt a nemzeti ünnepen Veres Pál.
Zászlófelvonás a Népkertben - Mocsári László képgalériája

A nemzeti lobogó felvonásával kezdődtek meg az augusztus 20-ai miskolci programok a népkerti országzászlónál. A programok ezután a Szent István téren folytatódtak, ahol Miskolc polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. 

Veres Pál beszédében az összefogásra és a közös gondolkodás szükségességére hívta fel a figyelmet.  Mint mondta, augusztus 20-át világszerte minden magyar közösség megünnepli, hiszen ennek a napnak a fő üzenete a magyar állam alapítása, az arra történő emlékezés, tisztelgés Szent István király előtt. 

Fotó: Juhász Ákos


- Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a mai nap más üzenetet is hordoz. Ez az első olyan esemény hosszú ideje, amelyen, még ha bizonyos szabályok betartása mellett is, de ismét közösen, együtt ünnepelve vehetünk részt. A kialakult helyzet megmutatta, hogy Miskolc lakossága képes összefogni fegyelmezetten és egy közös célt szem előtt tartva cselekedni. Talán az összefogás és a közös célban való hit az, amely szintén motiválta őseinket az államalapítás időszakában is. Hiszen közös cél nélkül nincs eredmény, összefogás nélkül pedig szándék a cél eléréséhez – jelentette ki, majd hozzátette azt is: Miskolc a védekezésben is megmutatta, hogy képes annak elősegítéséért, egy közös célért összefogva cselekedni.

Soha el nem évülő érdemek

A városvezető méltatta Szent István királyt, aki „képes volt a népcsoportokat nemzetté kovácsolni, a Kárpát-medencében egy országos, egy államot létrehozni.” 

- Felismerte, azt az értékrendet, amihez igazodva stabillá és erőssé teheti országát nemzetét, államát, és volt ereje, elszántsága, hogy népével mindezt elfogadtassa. Nem biztos, hogy nélküle ma lenne magyar nemzet Európa közepén, az államalapítás után ezer évvel. Érdemei sosem évülnek el, emlékezzünk rá hálával – tette hozzá.

Veres Pál kijelentette, az ünnephez szorosan kapcsolódó népszokásnak, az új kenyér szentelésének mindig kiemelkedő szerep jutott Magyarországon. „A búzát és a kenyeret életnek is hívták Magyarországon, sőt egyes tájegységekben ezzel azonosították. Most, a világjárvány első hulláma után, reménykedve abban, hogy nem lesz másik, különös többletjelentést hordoz az új kenyér, az élet köszöntése” – jelentette ki, majd hozzátette, ahhoz, hogy sikeresek legyünk akár a járvány elleni további védekezésben is szükséges a közös akarat, és a közös felelősség felismerése. 

A történelmi egyházak képviselői áldották meg az új kenyeret


Párbeszéd, közös gondolkodás

- Miskolc városa, a sokszínűségen túl, mindig képes volt egységben gondolkodni. Talán leginkább ez segítette hozzá ahhoz, hogy mára a régió legjelentősebb kulturális, gazdasági és turisztikai központjává váljon, és tovább erősödjön. Az önkormányzat folyamatosan igyekszik alkalmazkodni napjaink kihívásaihoz, és igényeihez egyaránt, mert csak így biztosítható az, hogy a miskolciak úgy érezzék, hogy egy fejlődő, élhető és otthonos város lakói, amelyben élni jó! Ehhez az összefogáson túl elengedhetetlen a párbeszéd, és a közös gondolkodás szándéka – zárta gondolatait a polgármester.

A beszédet követően a történelmi egyházak képviselői áldották, szentelték meg az új kenyeret. 

Kenyéráldás, szentelés a Szent István téren - Juhász Ákos képgalériája


Az augusztus 20-ai miskolci programok délután kettőkor Felsőhámorban megemlékezéssel és koszorúzással folytatódnak, ott Varga Andrea Klára, Miskolc polgármestere mond beszédet. A Városház téren, a Polgármesteri Hivatal és a Megyeháza közötti területen családi programok várják az érdeklődőket.

Miskolc városi ünnepi közgyűlése pedig délután négykor kezdődik a Miskolci Nemzeti Színházban. A programokról további részleteket korábbi cikkünkben talál.

A Számadó zenekar is zenélt az ünnepen

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!