Ugrás a tartalomra

Miskolc testvérvárosa lehet Selmecbánya, fenntartót válthat a Földes – idén először ülésezik Miskolc közgyűlése

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 16:59
Idei első munkatervszerinti ülését tartja csütörtökön Miskolc közgyűlése. A városatyák összesen huszonnyolc napirendi pontot tárgyalnak majd, ebből huszonhármat nyílt, kettőt zárt ülésen és jelenleg három sürgősséggel benyújtott javaslat van. Az ülést szokás szerint élőben közvetítjük majd a minap.hu-n és a Miskolc Televízióban is. 
Utoljára december végén ült össze a grémium, az óév utolsó napjaiban rendkívüli ülés volt. Fotó: Mocsári László

Az elmúlt időszakban már egyre kevésbé lehet megmondani, várhatóan mely napirendek válthatnak ki nagyobb vitát (kiszámíthatatlan, hogy a képviselők éppen milyen téma kapcsán „szólalkoznak össze”, mint ahogyan az is, mely javaslathoz érkezik hozzászólás cunami). Szerkesztőségünk éppen ezért csupán azt kívánja összefoglalni, melyek lesznek, lehetnek a közgyűlés fajsúlyosabb témái (a napirendek teljes listája egyébként ezen a linken található meg).

Olcsóbb lehet a húszemeletes

A korábbinál olcsóbb áron értékesítheti a Szentpéteri kapu 70. szám alatti ingatlant a miskolci önkormányzat, erről az ötös napirendnél tárgyal majd a grémium. A húszemeletes 1968-ben épült, 117 lakást tartalmaz, állapota miatt már évekkel ezelőtt kiürítették. Az önkormányzat évek óta hirdeti, eredetileg bruttó 622 millió forintban határozták meg az árát, de mivel ennyiért senkinek sem kellett, 2021-ben egy új értékbecslés készült, 560 millió forintra csökkent az ára. Az előterjesztés azt írja, az ingatlant a Miskolc Holding folyamatosan hirdeti, de mindeddig érdeklődő nem érkezett rá. A megváltozott körülményeket figyelembe véve új értékbecslés készült, így - amennyiben a testület támogatja - 505 millió forintért hirdethetik majd az évtizedek óta romló állapotú épületet.

A húszemeletes 2020-ban. Fotó: MiNap-archív/Végh Csaba


Védetté nyilváníthatják például Bánhidy József színművész síremlékét, ami a Mindszenti görög katolikus temetőben található, mindezt a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezte, és minderről a 4-es számú előterjesztés szól. Az egyesület szerint Miskolc városa a miskolci színjátszás kétszázadik évfordulójának ünnepi eseményei között a sírhely megmentésével jelezheti, hogy minden megközelítésben fontosnak tartja a miskolci színházkultúra megőrzését, ápolását.
A Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MEFI) vagyonkezelésébe kerülhet az Otthon téri egészségház, amennyiben a képviselők zöld utat adnak az erről szóló előterjesztésnek. A napirend összefoglalója úgy fogalmat, minderre azért van szükség, mert a rendelők a Kandó Kálmán utcai szolgáltatóházból átköltöznek rövidesen, így okafogyottá válik azt, hogy mindkét épület vagyonkezelője a MEFI legyen. 

Újra nekifutnak

Ismét a grémium elé kerül a Széchenyi utca 89. szám alatti társasházról szóló rendelet. Az előterjesztés összefoglalója emlékeztet, az épületben Miskolc örkormányzata 55 százalékos tulajdonnal rendelkezik. Az épületben valamivel több mint 15 százalék tulajdonnal rendelkező Expert-Holocor Kft. korábban kezdeményezte, hogy újítsák fel az ingatlan leromlott részeit és jelezte azt is, megvenné a közös tulajdonú, jelenleg beépítetlen padlásteret. Ennek megtörténése esetén is ötven százalék felett maradna az önkormányzat tulajdona az épületben. 

A javaslat azt indítványozza, hogy az önkormányzat kizárólag abban az esetben járuljon hozzá az ingatlan értékesítéséhez, majd felújításához, amennyiben részint a többségi tulajdona változatlanul megmarad, illetve a vevő szerződéses kötelezettséget tud vállalni arra, hogy a munkákat első osztályú minőségben elvégezteti. Ez az előterjesztés egyébként decemberben már volt napirenden, akkor - meglepő módon - a testület leszavazta azt. A mostani javaslatból kiderült az is, az Expert-cég saját előfinanszírozásában megkezdte a munkálatokat, és leszögezik azt is, az üzlethelyiségek a munkálatok alatt és azok után is megközelíthetőek maradnak. 

Plusz egy testvérváros

Miskolc testvérvárosa lehet Selmecbánya, már amennyiben a közgyűlés pozitívan szavaz a témában. A 20-as számú előterjesztés azt írja, a két települést évszázadokra visszanyúló és mindkét fél által nagy becsben tartott közös egyetemi hagyományok kötik össze. E különleges kötelékre tekintettel merült fel a Miskolci Egyetem részéről a két város közötti testvérvárosi kapcsolatok létesítésének igénye. A kezdeményezés találkozott mindkét város vezetőinek szándékával, így a tavaly ősszel indult egyeztetések eredményeként januárra előállt a Miskolc és Selmecbánya közötti testvérvárosi megállapodás végleges szövege. Ezt a vonatkozó törvények alapján a közgyűlésnek kell jóváhagynia. 

Tárgyal még a közgyűlés ezek mellett többek között vis major pályázatokról, a vagyonjogi döntésekről, határoznak a polgármesteri hivatal idei igazgatási szünetének rendjéről, és véleményezik majd a Miskolci Tankerületi Központ fenntartásában működő Földes Ferenc Gimnázium fenntartói joga átadását is a Miskolci Egyetemnek. Emellett zárt ülésen döntenek majd a város idei kitüntettjeiről és kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezetőit érintő alapítói döntésekről is határoznak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!