Ugrás a tartalomra

Miskolc város kitüntetettjei

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 11. szombat 20:07
Hagyomány, hogy Miskolc Város Napján osztják ki a Miskolci Nemzeti Színházban rendezett díszközgyűlésen a Miskolc Város díszpolgára címet, a Pro Urbe a városért kitüntető címeket és további elismeréseket. Két újabb díszpolgár neve gazdagítja idén Miskolc Aranykönyvét. Idén harminchét díjat adtak át Miskolc város ünnepén.

Részletes tudósításunk az ünnepi közgyűlésről ITT érhető el. 

Miskolc város kitüntetettjei 2019-ben

MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA: Dr. Károlyi Zsuzsánna

Dr. Károlyi Zsuzsánna több eljárást is meghonosított Miskolcon, országosan az elsők között. A bőrgyógyászat terén elért kiemelkedő eredményei, valamint a városért végzett áldozatos és kiváló munkája alapján Miskolc díszpolgárává választották. 1975 októberében a Semmelweis Kórház Bőrgyógyászati Osztályán helyezkedett el, ahol negyven éven át dolgozott. 1996-ban nevezték ki osztályvezető főorvosi posztra. Vezetése alatt épült fel egy új, korszerű, bőrsebészeti műtővel felszerelt bőrgyógyászati osztály, amely az ország egyik vezető bőrgyógyászati intézményévé vált. Megvalósította Borsod-Abaúj-Zemplénben a bőrdaganatos betegek komplex ellátását, számos új terápiás eljárást vezetett be. Több cikluson át a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségének és a Bőrgyógyász Szakmai Kollégiumnak tagja, négy évig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Orvosi Kamara Szakmai Bizottságának elnöke volt.

MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA: Máger Ágnes

Kiemelkedő alkotói tevékenysége és a város képzőművészetében betöltött szerepe miatt Máger Ágnes festőművészt Miskolc díszpolgárai közé választották. Szombathelyen született, 1971-ben került Miskolcra, azóta is itt él és rendszeresen kiállít. Munkái megtalálhatók a londoni Aquarell Múzeumban éppúgy, mint Münchenben, Svájcban, a Magyar Nemzeti Galériában és a miskolci Herman Ottó Múzeumban. A teljesség igénye nélkül, Máger Ágnes fontosabb munkái: a Miskolc Avas-déli Isteni Ige templom kápolnaoltára, a szendrői római katolikus templom secco képei és a Szent László oltár, az ináncsi római katolikus templom secco képei mellett a svájci Eglisau római katolikus templomnak a Szent Taddeus szárnyas oltára.

Néhai férje, prof. Dr. Végvári Lajos művészettörténész. Szép párhuzam, hogy Végvári Lajos is Miskolc város díszpolgára. A kitüntető címet 2001-ben, 18 évvel ezelőtt adományozta neki a város

PRO URBE: Bartók Plusz Operafesztivál csapata

A Bartók Plusz Operafesztivál 2001-től jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc iparvárosi imázsa megváltozzon. Beválasztották az Európai Fesztiválok Szövetségébe, 2018-ban kiváló minősítésű művészeti fesztivál címet nyert. Szakmai és a városért végzett munkájuk elismeréseként idén PRO URBE kitüntető címmel ismerték el a rendezvénysorozat szervező csapatát.

PRO URBE: Dr. Lovász Emese

Már egyetemi hallgatóként részt vett a Diósgyőri vár ’70-es évekbeli ásatásán. A régészeti feltárást akkor vezető Dr. Czeglédy Ilona munkatársa volt, majd az évtizedek során átvette a teljes történeti és régészeti kutatás terhét és egyben gyönyörűségét. A Magyar Régész Szövetség alapító tagja. Dr. Lovász Emese régészeti és a városért végzett munkáját PRO URBE kitüntető címmel ismerték el.

PRO URBE: Fecske Csaba

Fecske Csaba Miskolc szellemi életének egyik meghatározó alakja, ismert és népszerű irodalmár. Munkásságáért idén PRO URBE kitüntető címet adományozott a város a költőnek. Fecske Csaba József Attila-díjas költő, publicista. 1948. március 10-én született Szögligeten. A költészet élvonalába tartozik, verseit szívesen közlik a rangos folyóiratok, reprezentatív antológiák és hetilapok egyaránt.

Gálffy Ignác életmű-díj: Nagy Alfréd

Nagy Alfrédot életútja során elért eredményei, emberi magatartása és értékrendje, valamint Miskolcért végzett munkája alapján Gálffy Ignác életmű díjat kapott.

Herman Ottó tudományos díj: Dr. h. c. Bárczy Pál és Bárczy Tamás

A műszaki tudományok és az űrtechnológia területén végzett kiemelkedő kutatási tevékenységük eredményeként vehették át a város tudományos elismerését, a Herman Ottó tudományos díjat, Bárczy Pál és Bárczy Tamás, apa és fia.

Szemere Bertalan közéleti díj: V. Vincze Zoltán

V. Vincze Zoltán Miskolc közösségi életében betöltött szerepe, valamint elhivatottsága és értékrendje elismeréseként Szemere Bertalan közéleti díjban részesült.

Szabó Lőrinc irodalmi díj: Bereti Gábor

Bereti Gábor számára az írás az önkifejezés eszköze. Eddigi munkássága és irodalmi tevékenysége révén érdemes a Szabó Lőrinc irodalmi díjra.

Kondor Béla képzőművészeti díj: Seres László

Élt New Yorkban, voltak kiállításai Bombayben, Új-Delhiben, Budapesten és Miamiban is. Családjával ma is Miskolcon él. Idén Kondor Béla képzőművészeti díjjal ismerte el a város munkáját és művészi tevékenységét.

Reményi Ede zenei díj: Lőkös Dániel

Lőkös Dániel 2012 óta a Bécsi Állami Operaház kórusának tenoristája, így jelenleg Ausztriában él. Az opera világában elért eredményeiért idén Reményi Ede zenei díjjal jutalmazza a város.

Déryné színházi díj: Veréb Tamás

Első szerepét 9 évesen kapta a Miskolci Nemzeti Színházban, 19 évesen ő volt a legfiatalabb Rómeót játszó színész az országban, megnyerte a Sztárban sztár egyik évadát, emellett pedig zenei karrierje is izgalmas. Idén Veréb Tamás kapta Miskolc Déryné színházi díját.

Miskolc Város Építészeti Alkotói díj: Eperjesi Szabolcs

Nevéhez fűződik több miskolci és más városok oktatási és közintézményeinek, templomainak felújítása, átépítése, épületszigetelésének kivitelezése. Eperjesi Szabolcs építészetben elért eredményei, a várost gazdagító munkássága révén idén Miskolc Város Építészeti Alkotói díját kapta.

Bizony Ákos Kitüntető Jogi díj: Dr. Sömjéni Éva

Dr. Sömjéni Éva kiemelkedő szaktudásának és életpályájának az elismerése a Bizony Ákos Kitüntető Jogi díj. Dolgozott az államigazgatásban, majd bírói kinevezést kapott, később pedig a Miskolc Holding Zrt. vezető jogtanácsosa volt. 2013-tól két éven át a város polgármesteri hivatalában a polgármesteri kabinet vezetőjeként tevékenykedett. Társadalmi szerepvállalásával napjainkban is tevékenyen hozzájárul Miskolc régióban elfoglalt helyzetének megerősítéséhez és elismertségének növeléséhez.

Benkő Sámuel díj: Varholik Dávid

Varholik Dávid kétéve dolgozik a megyei központi kórházban, tavaly pedig a szakmák európai bajnokságán ezüstéremmel bizonyította rátermettségét. A beteggondozás területén elért magas szintű szakmai tudása, elhivatottsága révén Varholik Dávidot méltónak találták a Benkő Sámuel díjra.

Benkő Sámuel díj: Dr. Grenda Andor

Dr. Grenda Andor 2008 januárjától a megyei központi kórház II. Belgyógyászati Osztályán dolgozik részlegvezető főorvosként. Folyamatosan részt vesz az orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek oktatásában, képzésében. Életútja és szakmai elhivatottsága, valamint a betegekhez való empatikus hozzáállása alapján találtak méltónak a Benkő Sámuel díjra.

Pedagógiai díj: Dr. Gergelyné Dr. Kemény Katalin

Dr. Gergelyné Dr. Kemény Katalin 1992-től a Fráter György Katolikus Gimnáziumban dolgozik. Pedagógusi és kutatói munkáját, keresztény értékrendű tevékenységét ismerték el idén Pedagógiai díjjal.

Pedagógiai díj: Majorosné Szabó Anita

Majorosné Szabó Anita lelkiismeretes, korszerű tudással felvértezett, sokoldalúan képzett pedagógus. Munkáját hivatásnak tekinti. Pedagógusi munkája és a diákokkal való empatikus kapcsolata alapján idén a város Pedagógiai díjjal jutalmazza.

Pedagógiai díj: Ábrám Tibor

Ábrám Tibor a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója. Kiemelkedő szaktudása és emberi magatartása, keresztyén szellemiségű pedagógiai munkája alapján idén Pedagógiai díjban részesült.

„Miskolc Város Turizmusáért” díj: Hoitsy György

Erdei halsütöde, Vendéglő a Pisztrángoshoz, Pisztráng Ötös Napok, sebes pisztráng génbank, aranypisztráng-törzsállomány – csak néhány dolog, ami Hoitsy György szakmai elhivatottságát és a turizmusban eltöltött 37 évét bizonyítja. Munkáját idén „Miskolc Város Turizmusáért” díjjal jutalmazzák.
 

„Az év sportolója” díj: Guzi Blanka

Guzi Blanka junior egyéni magyar bajnok, junior Eb egyéni 2. helyezett. „Az év sportolója” díjat idén a fiatal öttusázó kapja, a sportágban elért kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményeinek elismeréseként.

„Az év sportolója” díj: Hadik András

Az utolsó verseny utolsó gyorsaságiján dőlt el a bajnoki cím tavaly a hazai rallybajnokságban. „Nem mi voltunk az esélyesek a végén, mégis nyerni tudtunk” – nyilatkozta korábban Hadik András, aki tavaly elért kiemelkedő eredménye alapján „Az év sportolója” díjat kapta.

„Az év sportolója” díj: Miskolci „Jégvirág” Korcsolya Klub

Az évek során több országos bajnoki címet szereztek. A Mozart kupán – amely Európa egyik legjelentősebb szinkronkorcsolya versenye –, 2015-ben második, 2016-ban harmadik, 2019-ben első helyezést értek el Salzburgban. A klub négyéve saját versenyt is rendez, Jégvirág Kupa néven, amelyre több ország számos versenyzőjét küldi minden évben. A Miskolci „Jégvirág” Korcsolya Klub idén „Az év sportolója” elismerésben részesült.

 „Miskolc Város Sportjáért” díj: Dr. Csótai József

Egész életében azért dolgozott, hogy megszerettesse a testnevelést és a sportolást. Dr. Csótai Józsefet a miskolci és a magyar sport terén végzett munkája révén „Miskolc Város Sportjáért” díjjal tüntették ki.

 „A Civilek Támogatásáért” díj: Orosz Tamás

Kétéve annak, hogy az Orosz Tamás által vezetett cég, – a Remy Miskolc – BPI Group Hungary Kft. – először szervezte meg Miskolcon a First Lego League (FLL) nemzetközi verseny magyarországi, regionális elődöntőjét. Idén munkáját a „A Civilek Támogatásáért” díjjal ismerték el.

„Az Év Civil Szervezete” díj: Civil Összefogás Fórum Miskolci Szervezete

A nemzettudat erősítése, keresztényi és konzervatív értékrend megtartása, beleértve a hagyományos családmodellt és a lokálpatriotizmust – 2010 szeptemberi megalakulása óta ezek a Civil Összefogás Fórum Miskolci Szervezete alappillérei. A civil szférában végzett közösségépítőmunkájukat idén „Az Év Civil Szervezete” díjjal jutalmazták.
 

Pro Minoritate díj : Együtt Veled Keresztény Alapokon Országos Egyesület   

A 2017 júliusában alakult egyesület civil szervezetekkel, roma nemzetiségi és helyi önkormányzatokkal tartja a kapcsolatot. A segítőszervezet munkáját Pro Minoritate díjjal jutalmazták.

 Nívódíj: Miskolci Illés EmlékZenekar

A Miskolci Illés EmlékZenekar alapítói arra vállalkoztak, hogy névadójuk szellemiségét és életművét ápolják, népszerűsítsék. Az Illés-együttes dalai ma is nagy népszerűségnek örvendenek koncertjeiken, programjaikon. A zenekar munkáját idén Nívódíjjal jutalmazták.

Nívódíj: Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete és diákközössége

Nívódíjat kap idén a Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete és diákjai. Az iskola négy, öt és nyolc évfolyamos képzésben tanítja a jövő szakembereit. Azt szeretnék, ha általánosan művelt, nyelveket beszélő, gondolkodó és kreatív fiatalok kerülnének ki padsoraik közül.                                        
 

Nívódíj: Ráczkevyné Dávid Ildikó

„Fontos, hogy hitelesen és gyorsan tudjuk tájékoztatni a hallgatókat a városban, a régióban, az országban és a világban történtekről” – foglalja össze a hírszerkesztés alapjait a miskolciak által immár 25 éve ismert hang, Ráczkevyné Dávid Ildikó. Idén Nívódíjjal jutalmazták szakmai munkásságát.

Nívódíj: Gönczi Gyula

Gönczi Gyula 59 éve oktat vitorlázó gépen, 30 éve ultrakönnyű-, motoros vitorlás típusú gépeken, egyéb motoros gépeken pedig 10 éve. Az elmúlt évek alatt több száz növendéket oktatott. Tanítványait, – akik közül számos utasszállító és katonai pilóta került ki az évek során – a repülés feltétlen szeretetére, kitartásra nevelte. Jelenleg a miskolci repülőtér parancsnoka. Idén Nívódíjjal jutalmazták szakmai munkáját és elkötelezettségét.

Nívódíj: Szemes Antal

Szegeden szerzett tanári diplomát testnevelés-földrajz szakon, majd hazatért Miskolcra tanítani. 1970 szeptemberében a Miskolctapolcai Általános Iskolában helyezkedett el. Ezt követően harmincöt éven át, egészen nyugdíjazásáig tanított a Fazekas utcai Általános Iskolában. Pedagógiai és edzői munkásságát Nívódíjjal ismerte el a város.

Nívódíj : Varga Sándor Lászlóné

Varga Sándor Lászlóné a gyerekek magyarságtudatát is alakítja. A Miskolci Eszterlánc Néphagyományőrző Óvoda óvodavezetőjeként fontos feladatának tartja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a hagyományokkal. Szakmai elhivatottságát Nívódíjjal jutalmazzák.   

Nívódíj: Prion Gábor 

Az online felületektől egészen a számlázási, vagy éppen az MVK utastájékoztató rendszerén át a távhőfelügyeletig látunk el feladatokat – nyilatkozta  Prion Gábor, a Miskolc Holding Zrt. informatikai igazgatója, akit az informatikai fejlesztés területén elért eredményeiért idén Nívódíjjal jutalmaztak.

Nívódíj: Cserei Lászlóné      

Cserei Lászlóné mesterszakács, a 2018-as luxemburgi szakács világbajnokság bronzérmese, a Szentpáli iskola szakoktatója. A szakterületén végzett példaértékű és eredményes munkája elismeréseként kapta idén a Nívódíjat.

Az Egyetemért – a Városért díj: Hernádi Zsolt

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója kapta idén  Az Egyetemért – A Városért díjat. A MOL-csoport több szállal is kötődik a városhoz, a régióhoz. A cég a Miskolci Egyetem fontos partnere és támogatója a megyében. Régóta tart a stratégiai együttműködés, a vállalat 2014-ben MOL Intézeti Tanszéket is alapított. A felek együttműködése kiváló példája a felsőoktatás és az ipar kooperációjának.

Szentpáli István Kamarai díj: Kovács J. Attila

Ő készíti a „A világ legjobb cipőjét”. Kovács J. Attila cipészmester – különleges cipőinek és szakmai tudásának köszönhetően – számos díjjal büszkélkedhet. Mostantól egy újabb hazai elismerés is megilleti: a BOKIK Szentpáli István díjasa lett.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!