Ugrás a tartalomra

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Yamaha bérletkoncertje a MÜHÁ-ban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 07. kedd 14:45
Liszt Ferenc és Edvard Grieg zenéje ideális párosítás egy hangversenyen - a Miskolci Szimfonikus Zenekar Yamaha bérletének második koncertjén, február 20-án, hétfőn a Művészetek Házában.
Fotók: Miskolci Szimfonikus Zenekar

Liszt tizenhárom szimfonikus költeménye közül a Les Préludes vált legnépszerűbbé, mintegy teljes spektrumát fölragyogtatva a pályacsúcsra érkezett géniusz zeneszerzői világának. A Haláltánc címmel megírt, lenyűgöző variációsorozat keletkezése pedig a magyar mester ifjúkori, itáliai útjaihoz vezet vissza. Pisában, a Dóm mellett látható az a középkori freskó – A Halál diadala –, amely ekkora erővel ragadta magával Liszt fantáziáját. De a zene ihletője is a romantika által újra felfedezett középkor öröksége volt: a „Dies irae” kezdetű, patinás egyházi dallam, amely oly sokakat kerített bűvöletébe Liszt előtt és után is. Ám övé lett az érdem, hogy megalkotta az első olyan kompozíciót, amely egészében véve erre az ősi melódiára épül. (Egyébiránt már fiatalon, Párizsban, olykor éjszakákon át improvizált rá – a ház többi lakójának nem kis „örömére”.)

Liszt számos fiatal, feltörekvő komponista pályáját egyengette. Köztük volt a norvég Grieg is, aki midőn másodjára kereste föl az akkor már Róma mellett, ferences kolostorban lakó zeneszerző-„gurut” (1870), magával vitte kiadatlan a-moll zongoraversenyének kéziratát. Liszt rögvest meg is szólaltatta az új opust, igen elismerő nyilatkozatok kíséretében, sőt a mű egy bizonyos pontjához érve így kiáltott föl: „micsoda eredeti skandináv hangzás!”. Valóban: Grieg egyik egyetemes zeneszerzői érdeme volt, hogy zongoraversenye és további alkotásai révén is hazai gyökerű elemekkel frissítette föl, tette gazdagabbá az európai muzsika sokszázados hagyományait. Ezáltal nagy kortársával, Henrik Ibsennel együtt a norvég kultúra európai távlatú kibontakoztatója lett. Grieg egyik műfajbeli mintájaként pedig éppen Liszt zenéje szolgált. Hangversenyünk második felét a finn Jean Sibelius finom lírája vezeti be.

A cseh születésű Jan Vojtek (*1995) magyar felmenőkkel is rendelkezik. Még tízéves sem volt, amikor már nemzetközi zenei versenyeket nyert, tanulmányait később Budapesten folytatta. Széles körű repertoárral rendelkező, elhivatott művész. Toshifumi Kanai, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar karmestere 2021 őszén mutatkozott be a miskolci nyilvánosság előtt, s nyomban kivívta szakma és közönség elismerését.
 

YAMAHA BÉRLET 2.
Időpont: február 20., hétfő 19:00
Helyszín: Művészetek Háza
Műsor: 
Liszt: Les Préludes – szimfonikus költemény
Liszt: Haláltánc
Sibelius: Valse triste, Op.44
Grieg: a-moll zongoraverseny, Op. 16
Vezényel: 
Toshifumi Kanai
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Zongora: Jan Vojtek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!