Ugrás a tartalomra

Miskolcon mutatta be életmű-kiállítását György Csaba Borgó

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 08. vasárnap 17:32
A Munkácsy Mihály-díjas magyar festő- és grafikusművész tárlata november 3-ig tekinthető meg a Miskolci Galériában.

Borgó: A mindenség tengelye című kiállítás megnyitója - Osztie Tibor képgalériája

A mindenség tengelye – ezzel a címmel nyílt kiállítás szombaton délután György Csaba Borgó festő- és grafikusművész munkáiból a Miskolci Galériában. A minden szempontból rendhagyó és formabontó eseményt elején Majoros Gyula zenész az igen ritka duduk nevű hangszeren adott elő egy nem megszokott performanszt, majd Veres Pál, Miskolc polgármestere köszöntötte a művészt és a programon megjelenteket.

– Egy életmű-kiállítás mindig egy alkotó munkásságának az esszenciája, kivonata, lényege, megragadva és összefoglalva művészi hitvallását és alkotói kvalitásait, valamint munkásságának legfontosabb stációit. Azt gondolom, hogy ennek a kiállításnak a kiválasztásánál nem az okozta a nehézséget, hogy mi kerüljön bele Borgó munkái közül, sokkal inkább az, hogy mi maradjon ki. Mi kénytelen kimaradni, hiszen még a legnagyobb kiállítótér falfelülete is véges. György Csaba Borgó olyan életművet tudhat magáénak, mely nem szűkölködik kiváló alkotásokban. – mondta a városvezető.  

A művésznek – folytatta – 1974 óta hetvennél is több egyéni kiállítása volt, körülbelül négyszáz csoportos kiállításon voltak láthatóak munkái, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön. „Alkotói munkáját elismerő díjairól ne is beszéljünk, hiszen azokat is nehéz lenne felsorolni: a Munkácsy Mihály-díjtól a Miskolci Téli Tárlatok és a Miskolci Téli Tárlat és díjain át a különböző fesztiváldíjakig” – mondta Veres Pál.

Fotók: Osztie Tibor

Kijelentette: Borgó itthon van Miskolcon, amit mi sem fejezhet ki jobban, mint, hogy rendszeresen állított ki az elmúlt évtizedekben a városban a galériától kezdve a könyvtáron és a színházon át egészen az egyeteming. „És természetesen azért is, mert Borgó itt él és alkot Miskolcon, ahogy igazi művészemberként, a kultúra vándoraként otthon van még számos helyen a világban. De nekünk miskolciaknak büszkeség, hogy mi is magunkénak mondhatjuk” – fűzte hozzá.

A városvezető köszöntője után Faludy Judit művészettörténész adott részletes ismertetőt Borgó művészetéről és a kiállított alkotásokról.  A tárlat – melynek Kónya Ábel a kurátora – november 3-ig látogatható hétfő kivételével reggel kilenc és délután öt óra között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!