Ugrás a tartalomra

Miskolcon nyitották meg a 90. Ünnepi Könyvhetet

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 13. csütörtök 10:04
Az emberi civilizáció alapja a könyv – fogalmazott Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő a jubileumi 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok országos, megyei és miskolci megnyitóján szerdán, a Könyvtérré alakult Erzsébet téren.

A hivatalos megnyitó előtt felavatták Supka Géza emléktábláját, melyet a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából Miskolc városa, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése állíttatta a MAB-székház falára.

A fővárosi rendezvényt csütörtök délután nyitják meg, de az országos programok Miskolcon, Szőcs Géza beszédével vették kezdetüket. A Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar költő díszvendége volt a szerdai eseménynek. – A tudósok szerint a Föld három legkíváncsibb élőlénye a tudósok szerint a macska, a majom és az ember. Az emberi kíváncsiság és a rá épülő kultúra immár meghaladja a Föld léptékét és a kozmosz léptékeit feszegeti. A felhalmozott tudás átadása igény és képesség is az embernél; hogy az egyes generációk ne kényszerüljenek a nulláról kezdeni. Ennek a tudástranszfernek pedig a legfontosabb eszköze a könyv, az írás – húzta alá.

Hozzátette: manapság egyre többen értekeznek a Gutenberg-galaxis összeomlásáról, végéről, letűnéséről. – Egy galaxis helyén fekete lyuk keletkezik, ami beszippant mindent, és még a fényt sem engedi ki. Az emberiség szerény kis galaxisára is igaz ez, amely ha eltűnik, egy mindent elnyelő üresség keletkezik. Ez pedig visszavethet minket a macskák és páviánok morális és intellektuális színvonalára. Ezzel meg is adhatjuk a könyvek és a könyvhét értelmét. Az emberi civilizáció alapja a könyv, és az ilyen rendezvényeken nemcsak azért gyűlünk össze, hogy könyveket vásároljunk, hanem azért is, hogy ezt tudatosítsuk – zárta beszédét.

Alakszai Zoltán, Miskolc város jegyzője azzal kezdte, hogy nagyon kevés város és közösség büszkélkedhet azzal, hogy folyamatosan, 90 alkalommal, 90 éven keresztül ünnepelte a könyvet, az írókat, költőket és az olvasóközönséget. – Külön öröm számunkra, hogy Miskolcon fogalmazódott meg a könyvünnep gondolata, s azóta országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát – hangoztatta, hozzátéve: a város kulturális arculata jelentős változásokon ment keresztül: opera- és filmfesztivál, számtalan kulturális esemény várja egész évben a miskolciakat, az ide látogatókat. – A miskolci identitáshoz és kulturális élethez most már visszavonhatatlanul hozzátartozik a könyvhét alapgondolata: helyet, teret adni az alkotóknak, találkozási helyet biztosítani az olvasóknak.

Több mint 300 új kötet jelenik most meg, Miskolcon június 12. és 15. között várják az érdeklődőket a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönynapokra. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: az új könyvek azt jelzik számára, hogy „változatlan az írói alkotókedv, és a digitális forradalom közepette is megőrizte báját a nyomtatott könyv”. – Örömmel nyugtázhatjuk tehát, hogy az alkotók és a könyves szakma teszi a dolgát; rajtunk, olvasókon múlik, hogy élünk-e a lehetőséggel, van-e igényünk a könyvekre – tette hozzá.

Mocsári László képgalériája

Lafferton Kálmán, a Supka Géza Alapítvány elnöke, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjaként pedig Supka Géza alakját idézte meg a Könyvtér közönségének, majd ismertette a könyvhét kialakulását, történetét. Az ünnepi könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat, évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel, immár nyolc évtizede. A könyvfesztivál megtartását Supka Géza javasolta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 1927. június 5-én Miskolcon tartott évi közgyűlésén. Az első ünnepi könyvhetet 1929. május 12. és május 20. között tartották meg. A rendezvényhez 2001-től kapcsolódnak a gyermekkönyvnapok. Az érdeklődőket a hagyományos programok mellett kísérőprogramok is várják, vagyis az aktuális könyvújdonságok, kulturális programok, dedikálások mellett beszélgetések és zenei előadások is.

A miskolci programokat ITT tudja megtekinteni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!