Ugrás a tartalomra

Negyedik alkalommal lett „Életet Adományozó Kórház” a miskolci intézmény

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 26. kedd 08:59
A Magyar Kórházszövetség XXXIV. Kongresszusán átadták az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának „Életet Adományozó Kórház” kitüntetéseit.

Az elismerés azokat az egészségügyi intézményeket érinti, ahol a legmagasabb volt adott évben a szervtranszplantáció céljából jelentett potenciális szervdonorok és sikeres donorgondozások száma; a díj orvos-szakmai hátterében pedig a különböző szervátültetések számának folyamatos fenntartása érdekében végzett erőfeszítés áll, amely más módon nem gyógyítható betegségek sikeres kezelésére, hosszabb, jobb minőségű élet biztosítására nyújt lehetőséget.

A díjazott négy kórház egyike a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály), ahol 2021-ben országos összevetésben a legnagyobb növekedést érték el a donorjelentések számában a megelőző évhez képest - tájékoztatta lapunkat az intézmény.

Mint közleményükben írták, Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályukon a szervadományozás céljából történő donorgondozásnak évtizedes hagyományai vannak. Az intenzív terápiás szakmai körökben nagy megbecsülést jelentő elismerést az osztály - 2006., 2009. és 2012. után - negyedik alkalommal érdemelte ki.

A szervátültetés egy adományozó (donor) és egy befogadó (recipiens) között történik, amelynek során a bizonyítottan agyhalál állapotába került páciens még működő, életfontosságú szervét „átültetik” egy másik szervezetbe, hogy annak betegség, sérülés, vagy veleszületett rendellenesség miatt kiesett funkcióját pótolják. Az elmúlt 50 év során a módszer világszerte elterjedt és óriási segítséget jelent nemcsak végstádiumban lévő veseelégtelenség esetén, de a máj, a tüdő és a szív súlyos, gyógyíthatatlan alapbetegséggel összefüggő működészavaraiban is.

A szervátültetések országos, illetve nemzetközi összefogás keretei között átlátható, nyomon követhető módon történnek, a donort jelentő intézmények a transzplantációs központoktól függetlenül működnek, közöttük koordinátor szervezetek tartják a kapcsolatot. Csak ilyen jellegű beavatkozásokra felkészült, jól szervezett, magas szakmai képzettségű orvosi-, és szakápolói személyzettel rendelkező centrumok végezhetik mind a donor páciensek szervműködéseinek fenntartását, gondozását, mind pedig a transzplantálandó szervek műtéti eltávolítását és a kiválasztott recipiens szervezetébe ültetését.

Szervriadónak nevezik azt az eseménysorozatot, amelynek időtartama a lehetséges donor kijelölésétől az adott szerv beültetésének kezdetéig tart. A donorjelentés leadásával elindul a szervdonáció szervezési folyamata és az első hívástól számítva általában 24 órán belül megtörténik a szervkivétel, az átültetni kívánt szerveket speciális oldattal konzerválva, olvadó jég között átszállítják a transzplantációs centrumba. A feladatok összehangolását, a szervadományozás szervezését az Országos Vérellátó Szolgálat felügyelete alatt működő Szervkoordinációs Iroda végzi. Erre kidolgozott szakmai protokollok szerint meghatározzák, hogy a donor mely szervei lehetnek alkalmasak az átültetésre és melyeket kell kizárni. Ha az előszűrés alapján a donációs folyamat zöld utat kap, akkor a szervek immunológiai típusának ismeretében a beültető centrumok értesítik a listán lévő és az adott átültetésre alkalmas betegeket.

További hírek

Olvasnivaló