Ugrás a tartalomra

Negyvenhat csapat járta a várost

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. május 16. hétfő 12:00
Tizenharmadszor rendezték meg a Játékos Városjárást, ami tulajdonképpen egy élő társasjátékká varázsolta Miskolcot.
Juhász Ákos képgalériája

„Nem a győzelem a lényeg, hanem az, hogy együtt vagyunk, jól érezzük magunkat, és még tanulunk is kicsit” – mondta egy hölgy a csapattársainak, amikor a Tudomány és Technika Házában tartott szombat reggeli megnyitót követően elindultak az első feladat helyszíne felé, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár irányába.

Az idén 21 éves Itthon Miskolcon Egyesület – és az általa alapított Szeretem Miskolcot mozgalom – 13. alkalommal rendezte meg a miskolciak körében népszerű kulturális társasjátékát, a Játékos Városjárást. Az első két rendezvény még a '80-as évek elején volt, majd hosszú szünet következett, hogy aztán újult erővel, több feladattal és megannyi érdekes miskolcikummal fűszerezve elevenedjen fel a program.

Fotók: Juhász Ákos

A játék egyszerre oktat és szórakoztat: keretében újra felfedezhetjük lakóhelyünk különleges értékeit, és megismerkedhetünk a város egykoron élt, maradandót alkotó személyiségeivel. Idén az irodalom került a fókuszpontba: hat helyszínen tesztelhetik a csapatok a Miskolc irodalmi örökségével, helyi vagy országos jelentőségű képviselőinek munkásságával kapcsolatos ismereteiket.

Tudjuk-e, milyen irodalmi folyóiratok voltak vagy vannak városunkban, vagy éppen milyen rendszeres irodalmi szalonok működtek itt? Milyen különleges kapcsolata volt Miskolccal Kaffka Margitnak, Jókai Mórnak, Zelk Zoltánnak, Krúdy Gyulának vagy a világhírű színpadi szerzőnek, Lengyel Menyhértnek? Milyen irodalmi művek feldolgozásai szerepelnek a Miskolci Nemzeti Színház műsorán? Működik-e városunkban könyvkiadó? Sok ehhez hasonló érdekes kérdést rejtenek ez éven a feladatok.

A 2022-es Játékos Városjáráson 46 csapat vett részt, amelyeket nagyjából 230 lelkes jelentkező alkotott: családok, diákok, baráti társaságok, munkatársak, nyugdíjas klubok alakítottak 5 fős csoportokat, hogy új oldaláról ismerjék meg kedvenc játéktáblájukat: Miskolcot.

A szervezésben idén vett részt először az Itthon Miskolcon Egyesület szakmai partnereként a Miskolci Kulturális Központ. Az esemény fővédnökségét Varga Andrea alpolgármester vállalta magára.

- Középiskolásként vettem még részt az első Játékos Városjáráson; olyan helyszínek története tárult fel, amelyek mellett minden nap elmentünk, de igazából nem figyeltünk föl rájuk – mondta a szombat reggeli megnyitón az alpolgármester. – A kulturális tevékenységeknek óriási jelentősége van abban, hogy lebontsuk azt a negatív képet, ami sok helyen még mindig él a városról. Fontos, hogy az ide érkezőkre is átsugározzon az a szeretet, amit az itt lakók éreznek a városuk iránt. Ezért is remélem, hogy ez a program egy idő után országos ismeretre tesz szert, mert kevés olyan nagyváros van, ami ilyen nagyszabású játékkal mélyíti el lakóiban a lokálpatriotizmust – fogalmazott Varga Andrea.

Az Itthon Miskolcon Egyesület elnöke, Fedor Vilmos szerint nem mondható könnyűnek az idei játék.

- Voltak, akik azt gondolták, a városnak nincsenek olyan kulturális hagyományai, amelyeket érdemes egy ilyen játék során feldolgozni. Nagyot tévedtek. Ezt pedig a csapatok is tapasztalhatják a nap folyamán.

Az elnök arról is beszélt, jó dolog, hogy sok fiatal is érdeklődött a program iránt.

- Az első ilyen játék 1982-ben volt, a második 83-ban, majd hosszú szünet következett. Pedig a témák nem fogytak el: Miskolc olyan hely, ami rengeteg értéket rejt magában. Éppen ezért fontos, hogy minél korábban megismerjük a város történetét, ahol élünk, minél hamarébb felismerjük: van mire büszkének lennünk miskolciként – mondta Fedor Vilmos.

További hírek

Olvasnivaló