Ugrás a tartalomra

Néhány hét és ismét használható a harsányi felüljáró

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. augusztus 09. péntek 10:08
Az építményen már az utolsó simításokat végzik, a próbaterhelésen is túl vannak, így visszaadják a felüljárót a forgalomnak. 
Fotók: Mocsári László

Már az utolsó simításokat végzik a harsányi felüljárón. Ahogyan arról korábban a minap.hu is beszámolt, a helyreállítási munkák áprilisban kezdődtek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetőjétől megtudtuk, mivel a munka a terveknek megfelelően halad, így várhatóan semmi akadálya nem lesz annak, hogy szeptembertől helyreálljon az eredeti forgalmi rend.

– A munkálatok a terveknek megfelelően haladnak, július végén kerültek a hídra az aszfaltrétegek és a korlátok, így szerkezetileg a felüljáró már elkészült. Aztán augusztus utolsó hetében végezzük majd el az építkezés miatt kialakított terelőutak fokozatos visszabontása és a végleges forgalmi rendnek megfelelő KRESZ-táblák kihelyezése. Ezt követően a terveink szerint augusztus utolsó hétvégéjén már visszaáll az eredeti forgalmi rend – mondta el Polgár Tamás

Polgár Tamás

Addig is a kivitelező még az utolsó simításokat végzi. Az iskolakezdésig a munkások a híd alatt pótolják a hiányzó burkolóelemeket, illetve a meglévők homokszórását végzik. Továbbá az ideiglenes közúti jeleket is eltávolítják majd helyette felfestik a végleges burkolati jelzéseket. Az osztályvezető megosztotta azt is a hét elején volt a felüljáró próbaterhelése, ahol minden rendben volt.
- A hidat ilyenkor általában rakott teherautókkal terheljük meg a tervben lévő terhelésnek megfelelően. Különböző pozíciókba állnak be a kocsik és eközben mérik a híd mozgását, behajlását – részletezte Polgár Tamás.

Mocsári László képgalériája

Ahogyan az ismert, a felüljáró még 2022 márciusában sérült meg, amikor egy munkagépet szállító, túlméretes, nehézgépszállító tréler haladt Miskolc felől az autópálya irányába, amelynek sofőrje figyelmen kívül hagyta a 4,5 méteres magasságkorlátozó közúti jelzőtáblát és a hídnak ütközött. A balesetben a szállított munkagép a híd tizenöt tartógerendájából tizenhármat súlyosan megrongált, gyakorlatilag összetört.

A balesetet követően készült szakértői vélemények megállapították, hogy a híd középső, 3-as főút feletti nyílását nem lehet kijavítani, azt teljesen át kell építeni. Az engedélyek beszerzése és a tervezés után tavasszal kezdődött el az újjáépítés, ami több, mint ötszázmillió forintba kerül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!