Ugrás a tartalomra

Nem viszi, de átveszi a bank a Szinva tanösvényét

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 15. kedd 14:57
A Magyar Bankholding Zrt. a felsőtárkányi mellett fogadta örökbe a miskolci tanösvényt.

A „Fogadj örökbe egy tanösvényt!” program keretében az önkéntes szervezeteknek lehetőségük nyílik csatlakozni a nemzeti parkok természetvédelmi tevékenységéhez. A támogatás segítségével a tanösvények interaktív fejlesztését valósítják meg, amely révén a munkavállalók szemléletformálása és egészségmegőrzése az elsődleges cél – tudtuk meg azon az ünnepélyes eseményen, amit hétfő délelőtt tartottak a miskolci Szeleta Park Látogatóközpontban.

Fotók: Osztie Tibor

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegyére kiterjedő tanösvény-hálózattal rendelkezik – emelte ki Rónai Kálmánné. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: az együttműködés keretében a bankholding a felsőtárkányi Vár-hegyi tanösvény mellett a Szinva-tanösvényt is örökbe fogadta, amelynek felújítására és továbbfejlesztésére kétmillió forint támogatást nyújtott.

A tanösvény a Herman Ottó emlékparktól a Szeleta-tetőn át Felsőhámor fölött Lillafüredre vezet, s a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. Az állomások a Szinva-patak mentén kialakult égeres, valamint a Molnár-sziklán lévő gyertyános tölgyes és mészkő-sziklagyep növény- és állatvilágát, valamint a karsztjelenségeket tárják fel. Megismerkedhetünk a Szeleta-zsombollyal és a Szeleta-barlanggal, mely Magyarország egyik legfontosabb őskőkori (a paleolitikumi Szeleta-kultúra) régészeti lelőhelye. Hossza : 3,5 kilométer.

– A természet védelme nem egy szűk szakma önös érdeke, hanem mindnyájunk jövőjéről szól – ezt már az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta.

Balczó Bertalan elmondta, hogy a 2021-től 2027-ig tartó időszakban 61 projektet fog megvalósítani a kormány a Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz projekten belül, ezzel 125 ezer hektáron folyhatnak majd a természeti környezet állapotát javító munkák mintegy 42 milliárd forintból.

A Nemzeti Hírügynökség beszámolója szerint 2014-ig több mint 180 projekt révén, több mint 130 ezer hektáron sikerült a természeti környezet állapotát javítani mintegy 39 milliárd forint bevonásával, 2020-ig pedig 88 projektben 37 milliárd forintból további 180 ezer hektáron.

A helyettes államtitkár elmondta: az agrártárca és az MBH Bank tavaly írt alá egy szándéknyilatkozatot azzal a céllal, hogy átfogó együttműködés indulhasson el a nemzeti parki igazgatóságokkal közösen.

Kiemelte: az igazgatóságok országszerte 1300 munkatárssal dolgoznak, természetvédelmi kezelői munkájuk magában foglalja a védett értékek, területek felmérését, nyilvántartását, bemutatását és fenntartását, ha szükséges helyreállítását, őrzését is.

Szege György, az MBH Bank ESG és fenntarthatósági vezetője köszöntőjében elmondta, hogy az idén a nemzeti parkokkal és más erdészeti társaságokkal együttműködve a bank mintegy 100 millió forinttal járul hozzá fajvédelmi, erdővédelmi és vízvédelmi programokhoz. Hozzátette, hogy ezzel példát szeretnének mutatni a felelős nagyvállalatoknak.

Hozzátette még: a Bükki Nemzeti Park az első olyan hely, ahol a tavaly elindított programot a nyilvánosságnak is megmutatták. Megjegyezte, hogy tavaly egy MBH Erdő projektet is elkezdtek, melyben 36 ezer facsemetét ültettek el.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság végezetül Aranyfokozatú vállalati önkéntes partnerévé fogadta az MBH Bankot az eseményen.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!