Ugrás a tartalomra

Ő lett a Miskolci Egyetem legidősebb hallgatója

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. július 29. csütörtök 14:53
Szegedi Dezső szerint a 68 az új 18: a Miskolci Nemzeti Színház színművésze fia tanácsára jelentkezett kulturális antropológia szakra a város egyetemén.

A miskolci színész tavaly úgy került be az országos médiába, mint az ország legidősebb érettségizője. Ezzel kapcsolatban most több dolgot is megcáfolt.

- Kiderült, hogy tavaly érettségizett egy hölgy is, aki korosabb volt nálam, csak ő nem kapott ekkora publicitást. Sokan pedig azt a szintén téves következtetést vonták le, hogy nekem a 2020-as lett volna az első érettségim. A vizsgát természetesen a maga idejében megcsináltam. Most azért volt szükség erre, mert emelt szintű érettségi nélkül, a jelenlegi pontszámítási rendszer szerint, nem tudtam volna felvételizni a felsőoktatásba, pedig ez lett a kitűzött célom. Diplomát akarok szerezni – mesélte Szegedi Dezső.

A tavaly 67 éves színész nem gondolkodott pályaelhagyáson. Egyszerűen a tudásvágy hajtotta. A történet ott kezdődött, hogy a Miskolci Egyetem 2020-ban indított egy emelt szintű érettségire felkészítő kurzust társadalomismeretből.

- Tanulni soha nem késő: közhely, de azért vált azzá, mert igaz. Az ember, ha elolvas egy könyvet vagy egy posztot az interneten, abból is tanul valamit. Miért ne tehetné ezt intézményesített formában? Először társadalomismeretből emeltszintűztem tehát, ami másfél óráig tartott. Pár héttel később jött meg az eredmény: ötös lett.

Tanulni soha nem késő, vallja Szegedi Dezső színművész. | Fotó: Mocsári László

Tavaly Szegedi Dezső – az így kialakult pontszámával – épphogy lemaradt a Miskolci Egyetem szociológia és kulturális antropológia alapszakjairól. Ezért tehát októberben még egy vizsgát tett: középszinten érettségizett történelemből. Idén újrapróbálkozott a felvételivel, sikerrel. Majd' száz ponttal megugrotta a meghúzott határt.

- Előzőleg a szociológiát írtam be első helyen. Két gyermekem is az ELTE-n végzett ezen a területen. Többek között emiatt is érdekel a szociológia, de összességében a társadalomtudományok mind közel állnak hozzám. Gyakran beszélgetek emberekkel, és sokszor kerül szóba a politika és különböző társadalmi kérdések. Ilyenkor úgy érzem, ahhoz, hogy ezekről érdemben tudjak véleményt alkotni, szükséges egy magasabb szintű tudás. Ő miért beszél úgy? Én miért beszélek így? A tudományok segítségével sokkal tárgyalóképesebbé válik az ember szerintem. Fontos, hogy ne ökölbe szorult aggyal fusson neki az ember egy-egy témának.

Azonban amikor másodszor jelentkezett a Miskolci Egyetemre, akkor már nem a szociológiát, hanem a kulturális antropológia alapszakot jelölte be első helyen.

- Ez a tudományág foglalkozik a különböző kultúrákkal: próbálja feltárni, miért vagyunk olyanok, amilyenek. Úgy vélem, amíg nem ismerjük meg mások véleményének hátterét, addig a saját nézetünk is hiányos. Ha megtanítják, hogyan vizsgáljam tudományos igényességgel ezeket a dolgokat, én is könnyebben tudok majd közlekedni a világban. Sokat beszélgettem a fiammal, és ő tanácsolta – ismerve az érdeklődésem –, hogy ebbe vágjak bele.

Fotó: Miskolci Nemzeti Színház/Gálos Mihály Samu

Szegedi Dezső tanulmányait nappali tagozaton kezdi meg szeptemberben, de egyedi tanrendet szeretne majd igényelni.

- Sokan vannak, akik munka mellett tanulnak. Külföldön például külön iparág alakult a szeniorképzésekre. Amikor jelentkeztem a felkészítőkurzusra, először tartottam tőle, hogy mosolyognak majd rajtam a fiatalok, ha beülök közéjük. Szerencsére szó sem volt ilyesmiről: nagyon aranyosan fogadtak, mintha korosztálybeliek lettünk volna. A tanárok pedig továbbmélyítették bennem a tudásvágyat: fantasztikus pedagógusokat ismertem meg.

A Miskolci Egyetemnek évszázadokra visszamenő diákhagyományai vannak, amelyek még a Selmecbányai Akadémián alakultak ki. Szegedi Dezső nem ismeri még behatóan ezeket, de nem zárkózik el semmi elől.

- Két megállónyira lakom a campustól, szóval sok mindent látok, de magáról az egyetemi életről eddig nem voltak személyes tapasztalataim. Azonban, ha ott leszek, nyilvánvalóan megismerkedem majd ezekkel is. Remélhetőleg a leendő évfolyamtársaim is segítenek majd ebben. A fiam gyakran ecsetelte az elmúlt időszakban is, milyen nagyszerűek az egyetemi évek. Ilyenkor azért emlékeztettem arra, ő mennyi idősen lett hallgató, és én hány évesen váltam azzá. Van némi eltérés. Mindenestre – hivatásomnál fogva is – elfogadó és türelmes vagyok szerintem, így remélem, könnyen megy majd a beilleszkedés. Azt már megtudtam, hogy hivatalosan is én leszek az egyetem legidősebb hallgatója. Attól azonban már nem tartok, hogy cikiznének emiatt. Mindenesetre nagy izgalommal várom a szemeszter kezdetét – ecsetelte Szegedi Dezső, aki azt mondta, ha ideje engedi, akkor a bALEK7-re – ami az ME gólyatábora tulajdonképpen – is ellátogat majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!