Ugrás a tartalomra

Ötszörös az öröm öt gyerekkel

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. szeptember 25. szombat 14:35
A családalapítástól megváltozik az ember élete, valóban nem lesz annyi ideje és energiája önmagára, mint addig volt, de sokkal több élményben lesz része, mint addig volt. A gyerekek révén új barátokra is szert lehet tenni.
Fotó: Juhász Ákos

Szabó Gábornak öt gyermeke van, azt vallja, egy ember minél több gyermeket nevel, annyival több öröme van az életben. A Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából szeptember 25-ére egész napos programot szervezett az érintetteknek.

Szabó Gábor az interneten ismerkedett meg a feleségével, aki Erdélyben élt, Nagyváradon végzett egyetemet, némettanár lett. – Ahogyan haladt előre a kapcsolatunk, úgy döntöttünk, együtt szeretnénk leélni az életünket. Ő eleinte csak két gyermekben gondolkozott, előttem azonban a rokonságban több nagycsaládos példa is volt. Édesanyámék öten, nagybátyámék heten voltak testvérek, unokatestvéreméknél pedig négy csemete van. 2012-ben kötöttünk házasságot. Lett egy gyerekünk, utána azt gondoltuk, már jó lenne neki egy testvér, akkor lett kettő. Feleségem szépen lassan meggyőzte magát, hogy mégiscsak nagycsaládos szeretne lenni, így megszületett a harmadik, aztán azért, hogy ne legyen kiközösítés, azt gondoltuk, legyen egy negyedik, az ötödik pedig nem tervezetten, csak úgy bekopogtatott – számolt be az apuka.

A gyerekekről

2013-ban született meg Bíborka, Réka 2015 tavaszán látta meg a napvilágot, őt követte Kincső 2016-ban, majd jött Nóra 2018-ban, a sort pedig Hunor zárta 2021 januárjában, eddig. – Nem tervezünk több gyermeket, bár sosem lehet biztos az ember abban, hogy nem lesz több, majd elfogadjuk, amit a Jóisten ad. A legidősebb lányunk tavaly kezdte a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskolát, a második pedig idén. S mivel könnyebb volt a reggeli készülődés logisztikája úgy, ha a lányok egy helyre mennek, ezért úgy döntöttünk, az iskolához tartozó óvodát választjuk kisebbik gyermekeiknek. A legkisebb még otthon van anyával – sorolta az apa.

Bíborka fejlesztő órákra jár, Réka és Kincső a Miskolci Jégvirág Korcsolya Klub tagja, ők a legifjabb szinkronkorcsolyázó utánpótlás növendékek. Közöttük elég nagy a rivalizálás. Nóri már alig várja, hogy hároméves legyen, mert legkorábban akkor csatlakozhat a csoporthoz. Réka még vívni szeretne, mert nagyon megtetszett neki ez a sportág az olimpia idején. – Nekünk is van ám hobbink: a feleségemé az olvasás a nyelvek tanulása mellett, az enyém pedig a horgászat és a labdarúgás a szőlészet és a borászat mellett. Ezekre kevesebb idő jut a gyerekek születése óta, de szeretnénk majd visszatérni rájuk – mondta Szabó Gábor.

Az anyagiakról

Az anyának, Szabó Dorottya Erikának kiváló a nyelvérzéke, folyékonyan beszél németül, angolul és románul, valamint megérti a spanyolt és az olaszt. Az apa az anyagtudományok doktora, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán oktat. – A munkánknak is köszönhetjük, hogy be tudtuk vállalni az öt gyermeket. Továbbá igénybe vesszük a családi adókedvezményt, és szerencsénk volt a nagycsaládos autóvásárlási támogatással is, mert így lett egy kilencszemélyes kisbuszunk, ahol héttagú családunk mellett még a nagymama is elfér, ha éppen velünk jön nyaralni – mondta Szabó Gábor, majd hozzátette, nem ötszöröződött meg kiadásuk, mióta öt gyerekük van.

– A gyerekek egymás ruháit megöröklik, sőt, már kérik is. Üzemanyagköltségben számolva egy vagy öt gyereket ugyanannyiba kerül elvinni az iskolába. Minél nagyobb a család, annál alacsonyabb a fajlagos költség. Ha több testvér jár egy sportegyesülethez, a másodikra, harmadikra már kedvezményt kap a szülő. Ugyancsak olcsóbb az intézményi étkezésük és a belépőjegyek is, mint egynek. A NOE-kártyát (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) több száz elfogadóhelyen tudjuk felhasználni – sorolta.

A mindennapokról

Társasjátékoznak, mesét olvasnak akár diafilmszerűen egy projektoron keresztül. – A közös játékok közül nagyon szeretik a mozgalmasakat, van például egy nyuszis, amiben a répaföld tetejére kell felérni. A két nagy már érti néhány kártyajáték szabályát is, és élvezi az ezzel töltött időt. Velük gyakran leülök sakkozni is, hiszen ők a sakkpalota módszerrel tanulnak az iskolában, ami miatt érdeklődnek a lépések iránt – sorolta az apa, aki elmondta, a NOE révén két évvel ezelőtt kapta az első jegyet futballmérkőzésre, ahova elvitte a lányokat is. – Az annyira megtetszett nekik, hogy azóta már többször ki kellett menni a stadionba. Szeretünk még tavasszal és ősszel kirándulni, nyáron strandolni, télen pedig közönségkorcsolyára járni.

Az apai nagymama mind az öt gyereket szívesen bevállalja, amit a szülők saját szórakozásuk miatt csak ritkán vesznek igénybe, inkább ügyintézéskor. – De volt már példa arra is, hogy kettesben mentünk el wellnessezni akár több napra is, ilyen legutóbb két éve volt. Akkor Zakopánéban voltunk egy hosszú hétvégén megünnepelni a házassági évfordulónkat. Rövidebb programokra két-három havonta van igényünk. Ilyenkor édesanyám inkább eljön hozzánk, hogy a gyerekekre otthoni környezetben vigyázzon – magyarázta.

Szabó Gábor nem titkolta a konfliktusokat sem: náluk is előfordulnak, ám tettlegességig nem fajulnak, ezeket a lányok legtöbbször maguk oldják meg, szüleik csak kívülről nézik. – A nagy család szép, a nagy család jó. Most már öt gyermek boldog szüleiként élhetjük a mindennapjainkat – mondta Szabó Gábor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!